Ekonomi Honda üretimini durdurdu

Honda üretimini durdurdu

Paylaş
Honda üretimini durdurdu

Japon otomobil şirketi Honda, ülkedeki tüm üretimini 20 Mart'a kadar durdurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunu vuran şiddetli deprem ve ardından yaşanan tsunami nedeniyle Japonya’daki tüm üretimin en az 20 Mart’a kadar durdurulduğu bildirildi. Honda, ülkedeki tüm fabrikalarını kapattığını belirtti.

Haberin Devamı

Honda, Japonya’da ocak ayında 69 bin 170 adet otomobil üretti. Bu miktar, tüm üretiminin yüzde 22’sini teşkil ediyor.
Japon otomotiv devi Toyota da bugün Japonya’daki üretiminin tamamını 16 Mart’a kadar durdurduğunu açıklamıştı.

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın hesaplamalarına göre, üretimi bir gün durdurmanın kara etkisi Toyota için yaklaşık 6 milyar yen (73,3 milyon dolar), Honda ve Nissan için yaklaşık 2 milyar yen (24,4 milyon dolar) olacak.

Japon elektronik şirketi Sony’nin hisseleri, şirketin deprem ve tsunamiden etkilenen bölgedeki 8 fabrikasında üretimi durduğunu açıklamasının ardından yüzde 9,1 değer kaybetti. Şirket, söz konusu fabrikalarda üretimin yeniden ne zaman başlayacağını bilmediğini de duyurdu.

Haberin Devamı

Japonya’daki 4 montaj fabrikasını kapatan Nissan’ın hisseleri de yüzde 9,5 değer kaybetti. Yarı iletkenler ve nükleer reaktörler üreten Toshiba’nın hisseleri de yüzde 16 düşerken, şirket kuzeydeki çip fabrikasında üretimin ne zaman başlayacağından emin olmadığını kaydetti. Nükleer güç ekipmanları üreten rakip şirket Hitachi’nin hisseleri de yüzde 16 geriledi.