Gündem Hopa'da gözaltında işkence iddiası

Hopa'da gözaltında işkence iddiası

Paylaş
Hopa'da gözaltında işkence iddiası

Başbakan Erdoğan'ın Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınanların sayısı 30'a ulaştı

Hopa’ya gelen Ankara Barosu avukatlarından Suna Coşkun, İstanbul Barosu’ndan Nurhayat Akman, Nermin Kaplan ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri Can Tambul, Gülşen Uzuner ile Artvin Barosu’ndan Muhammet Altunal, bugün Hopa Adliye’si önünde basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan Avukat Suna Coşkun, olay günü gecesinden başlayarak Hopa’da tam bir insan avı başlatıldığını belirterek şunları söyledi: "İlk baskın gece saat 23.00 sıralarında bir kafeteryaya yapıldı. İşyeri sahibi dahil olmak üzere orada bulunan müşteriler özel harekat timleri tarafından yoğun şiddete maruz bırakılarak, kafalarına postallarla basılarak gözaltına alındı.

Bu muameleye maruz kalan kişiler arasında yüzde 90 oranında zihinsel engelli olan Erkut Kibar adlı vatandaşımız da bulunmaktaydı. Bu baskınlar evlerde sabaha kadar devam etti ve halen daha da devam ediyor. Gözaltına alınan kişilere ilişkin tarafımıza hiçbir bilgi verilmedi, isimler ve durumları saklandı."

GÖZALTINDAKİLERE DAYAK

Gözaltına alınanların darbeye maruz kaldıklarını iddia eden Coşkun, "Gözaltında bulunanların kafalarında, kaşlarında, gözlerinde, ağız ve burunlarında ve vücutlarının çeşitli yerlerinde darp izleri var" dedi.

İki kişinin gözlüklerinin kırıldığını, birçok kişinin kafasında ve gözünde şişlik ve morluklar olduğunu kaydeden Suna Coşkun, "Yakalama sonrasında alınan ilk adli raporunda sağlam olduğu belirtilen İbrahim Aksu, 2 Haziran günü gözaltında tutulduğu sırada Hopa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi, saat 23.30 sıralarında ise kaburga kırığı tespiti ile Trabzon Numune Hastanesi’ne sevk edildi" dedi.

Coşkun Hopa Emniyet Müdürlüğü’nde müvekkillerle görüşme istediklerini, ancak soruşturmanın Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu nezaretinde yürütüldüğü, yetkili savcılıkça şüpheliler arasında menfaat çatışması bulunduğu, bu nedenle her avukatın bir kişinin müdafiliğini üstlenebileceğinin söylendiğini belirtti.

Coşkun, "Sağlık durumlarından endişe ettiğimiz şüphelilerle görüşme talebimiz kısıtlandı, savunma hakkımız yasa dışı usuller uydurularak bertaraf edildi" dedi.

ESP GENEL BAŞKANI: ADALET TERSİNE İŞLİYOR

Hopa’ya gelen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Figen Yüksel Dağ ise, "Tayyip Erdoğan buraya gelerek bir kışkırtma hareketi ortaya koydu.

Hopa’da yaşanan gelişmeleri kışkırtan Başbakan Erdoğan’dır. Burada gözaltına alınması ve hukuki soruşturmaya uğraması gerekenler Hopa halkı değil, hükümet yetkilileridir. Adalet tersine işliyor. Hukukun durmadan çiğnendiği ve ayaklar altına alındığı ülkede en basit hukuk kurallarının uygulanması için suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

Muhammet KAÇAR/DHA