Gündem Hopa'da işkenceye rastlandı

Hopa'da işkenceye rastlandı

Paylaş
Hopa'da işkenceye rastlandı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türk Tabipleri Birliği, İnsan Hakları Derneği ve KESK temsilcilerinden oluşan 6 kişilik heyet, Hopa'da yaşanan olaylara ilişkin 2 günlük çalışma raporunu açıkladı

Taksim’deki TİHV binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan TİHV İstanbul Protokolü Uzmanı Dr. Ümit Ünüvar, 12 kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanan olayları yerinde incelemek ve durum değerlendirme raporu hazırlamak amacıyla 6 ve 7 Haziran’da Hopa’ya gittiklerini söyledi.

Hopa’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Ünüvar, işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları öne sürülen 13 kişiyi muayene ettiklerini kaydetti.

KABA DAYAK, SAÇ ÇEKİLMESİ

Ünüvar, muayenelerde, kaba dayağa bağlı yumuşak doku lezyonları, saç çekilmesine bağlı kıl köklerinde kanamalı saç kaybı ve gaz kanisteri çarpmasına bağlı yumuşak doku lezyonlarının tespit edildiğini ifade etti.

Hopa Kaymakamı, Emniyet Müdürü ve Belediye Başkanı ile de konuya ilişkin görüşmeler yaptıklarını anlatan Ünüvar, şunları kaydetti: "Kaymakam bey, olayların daha önceden hazırlıklı bir şekilde çıkarıldığını söyledi.

Aslında bu olayların Hopalılar ile ilgisi olmadığını ve dışarıdan gelen birkaç kişinin provokasyonuyla başladığını anlattı. Olaya müdahale kararını kendisinin verdiğini ve vicdanen rahat olduğunu aktardı.

Olayların polisin uygun görmediği bir pankartı indirmek istemesi ve bu esnada 7-8 kişinin 2 polise saldırmasıyla başladığını söyledi. Dışarıdan gelen polis sayısının da halkın abarttığı kadar olmadığını, ilçeye 200 civarında çevik kuvvet polisinin geldiğini bildirdi."

Ünüvar, Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu’nun ise kaymakamın tam aksine olayı anlattığını belirterek, "Başkan, herhangi bir planlanmış bir durum yoktu" dedi.

Ümit Ünüvar, raporda yer alan Hopalıların ilçedeki polis sayısının azaltılması ve tutukların serbest bırakılması yönündeki taleplerini okudu.

Ünüvar, heyetin, olaylar sonucu hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun otopsi raporunun hazırlanmasının ardından bilimsel görüşünü de açıklayacağını kaydetti.

Toplantıya, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Aydoğan ve İHD Merkez Yönetim Kurulu üyesi Rıza Dalkılıç katıldı.