Siyaset Hopa'da neler oluyor?
Paylaş
Hopa'da neler oluyor?

Artvin'in Hopa ilçesinde cami ve mezarlıklara haciz tartışması sürüyor

Artvin'in Hopa İlçe Belediyesi'ne ait tüm taşınmazlar için haciz kararı aldıran akaryakıt istasyonu ile otobüs terminali sahipleri, cami ve mezarlıklara haciz koydurduklarını söyleyerek belediyenin kendileri hakkında karalama kampanyası başlattığını öne sürdü. Belediye Başkanı CHP'li Turan Kasımoğlu ise, belediyenin 63 taşınmazı için haciz kararı alındığını belirterek, “5 milyon değerinde otel binamız var. Orası için haciz kararı aldırsalarda fazlasıyla yetecekti. Tüm taşınmazlara haciz konulmasında kasıt var” dedi.

Haberin Devamı

Belediyeden akaryakıt alacağı olan ‘Koyuncular Petrol' sahibi Nedim Koyuncu ve otobüs terminalinden kira alacağı olan Fevzi Altınsoy icra için başvurdu. Başvuru üzerine belediyenin tüm taşınmazları için haciz kararı çıkınca, Türkiye'nin Gürcistan sınırındaki bu ilçede, “Cami ve mezarlıklara haciz konuldu” tartışması başladı.

Haciz kararı ardından hakkında karalama kampanyası başlatıldığını öne süren ‘Koyuncular Petrol' sahibi Nedim Koyuncu, icra takibini 6 ay önce başlattıklarını belirterek, şöyle dedi:

“Hopa Belediyesi'ne verdiğimiz akaryakıt karşılığında alacağımız olan 220 bin liranın tahsili için 6 ay öncesinden icra takibi başlattık. Bu alacağın 100 bin lirasını belediyeye bağışladım. Sonra da belediye ile anlaşma yoluna gittik. Kalan 120 bin liranın 90 bin lirasını ödediler. Ancak kalan rakam sözü verilen tarihte ödenmedi. 6 ay önce başlattığım icra takibi nedense bugünlerde gündeme getirildi. Belediye başkanı, siyaseten rakibi olan terminal sahibi Altınsoy ailesinin ve bizim siyasi çekişmelerden dolayı haciz işlemi başlattığımızı ima ederek bizi karalamaya başladı. Hopa'da bulunan belediyeye ait mezarlık ve camilere icra koydurmuşuz gibi kamuoyuna lanse etmeye çalıştılar. İcra takibini 6 ay önce başlatmıştım. Belediye başkanı neden o zaman bunu halka duyurmadı. Belediyenin kendi alacakları için horoz, borçları için tavuk kesiliyor.”

Haberin Devamı

Yerel seçimlerde AK Parti'den Belediye Başkan adayı Sinan Altınsoy'un babası olan otobüs terminali sahibi Fevzi Altınsoy ise, alacaklarını tahsil etme amacıyla bu işleme başvurduklarını söyledi. Altınsoy, “Başvuru sonrasında İcra Müdürlüğü, belediyenin gayrimenkulleri ve hizmet dışı vasıtalarına haciz kararı almış. Haciz işlemi sırasında itfaiye veya cenaze aracına değil, atıl araçlara haciz konur. Avukatımız bunları çok iyi bilerek yaptı. Ama yanlış bilgiler verilerek cami ve mezarlıklara da haciz konulduğu ifade edildi” diye konuştu.

MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Orta Hopa Mahallesi'ndeki belediyeye ait 10 dönüm mezarlık ile Kavakdibi Camii'nin bulunduğu araziyle ilgili haciz işlemi başlatıldığının duyulması mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Orta Hopa Camii Yaptırma, Yaşatma ve Mezarlıkları Koruma Muhafaza Derneği yöneticisi Ahmet Aksu, alınan haciz kararının utanç verici olduğunu belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“1988 yılından önce bu cami büyüklerimiz tarafından vakıflara devredilmiştir. Biz mahkeme kararı ile vakıftan bu camiyi aldık. Mahkeme süreci devam ederken yapılan kadastro çalışması sırasında cami ve mezarlıkların bulunduğu arazinin tapusu belediyeye devredildi. Şimdi buraya icra geldi. Ne olacak? Buraya birini defnedemeyeceğiz. Öyle gün gelecek ki camiye girip ibadet edemeyeceğiz. Bu utanç verici bir olaydır.”

Mahalle sakinlerinden Kadir Aksu, cami ve mezarlıklara haciz gelmesini ‘ayıp ve utanç verici' olarak nitelendirirken, “Buna diyecek fazla söz bulamıyorum” dedi. Hasan Tahsin Melek ise, “Bu haciz önceki başkanın suçudur. Şimdiki başkanın suçu yok. Önceki başkan doğru düzgün bir iş yapmayınca olacağı buydu. Cami ve mezarlıklara haciz gelmesi çok yanlış oldu” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKAN KASIMOĞLU: 63 TAŞINMAZIN TAMAMINA HACİZ KONULDU

Hopa Belediye Başkanı CHP'li Turan Kasımoğlu ise, alacakları için haciz işlemi başlatanların cami ve mezarlıklara haciz konulduğunu bile bile bu işleme onay verdiğini söyledi. Başkan Kasımoğlu, şöyle konuştu:

“Belediyemizin 63 taşınmazının tamamına haciz konuldu. Halbuki alacakları bedel belli. 5 milyon değerinde bir otel binamız var. Orası için haciz kararı alsalar fazlasıyla yetecekti. Ama bunlar bizi siyaseten zor durumda düşürmek amacıyla tüm taşınmazlarımıza haciz kararı koydurdu. Haciz sırasında görevliler onları mezarlık ve cami konusunda uyardı. Ama onlar, ‘Gereken yapılsın’ diye ifade kullanmış. Bizim reklam yapıp bu olayı duyurmamız söz konusu değil. Zaten olay 6 ay önce başladı. Duyurmak istesek çok önce duyururduk. Burada tüm taşınmazlara haciz konulmasında kasıt vardır. 63 taşınmazla ilgili haczin kaldırılıp bir tek taşınmaz üzerinde işlemin devam etmesi için mahkemeye başvurduk. 17 Mart’ta bu mahkeme görülecek.”

Haberin Devamı

Muhammet KAÇAR/ HOPA(Artvin), (DHA)