Yaşam Hopa'da pide keyfi

Hopa'da pide keyfi

Paylaş
Hopa'da pide keyfi

Karadeniz'de ne yenir diye düşünürseniz akla ilk lahana, hamsi ve muhlama gelir. Bölgede damakları fetheden diğer iki lezzet ise Karadeniz pidesi ve Laz Böreği...

YASEMİN KAPTANBAŞ ÖNCEL

Haberin Devamı

Memleketim Rize Fındıklı ve çevresinde çıktığım lezzet avcılığı sırasında Hopa'nın meşhur Kristal Pide Salonu'na yolumuz düştü. Burası Hopa çarşısı içinde dere kenarındaki bir pasajda küçük bir aile salonu. Karadeniz'e nam salan pideler Kasım Erşen ve yetiştirdiği 2 oğlunun ellerinden çıkıyor.

Yazın bu sıcak gününde en serin köşeyi seçiyor ve "biraz daha az yağlı" olmasını rica ederek pidelerimizi sipariş ediyoruz. Bize Hüsnü Erşen eşlik ediyor ve bilgi veriyor. Bu küçük salaş restoranda ilk dikkatimi çeken temizliği oluyor. Sonra da arka kapıya yanaşan bir kamyon dolusu un çuvalları... Un çuvallarının kendilerine geldiğini söyleyen Hüsnü Bey beni şaşırtıyor. Ama pidelerin tadını alınca bu kadar un tüketimini daha iyi anlıyorum.

Kısa bir süre sonra masamıza orta boyda 6 çeşit pide ve 1 sürahi ayran geliyor. Hüsnü Bey "ayran içilir" dediği için ortak tercihimiz ayran.

Haberin Devamı

Kıymalı - yumurtalı, kaşarlı - yumurtalı, kavurmalı - yumurtalı - karışık ve benim için yumurtasız kavurmalı ve kaşarlı...

Doğrusu hepsini bir arada görünce "bu kadar nasıl yenir" diye insanın gözü korkuyor ama korkmayın, hepsi yeniyor!

Çatal - bıçak kullanmak yok. Kenarından bir parça koparıp, yumurtaya ve yağa bandıra bandıra yemeye başlıyoruz. Tereyağı ve yumurta o kadar doğal ki, bunu tadına bakmadan renginden anlamak bile mümkün. Dolayısıyla pideler yağlı olmasına rağmen midede o ağırlığı hissetmiyorsunuz.

Bölgeye çok sayıda turist geldiğinden söz eden Hüsnü Erşen, otellerden çok sipariş aldıklarını ancak mekanlarının küçük olması nedeniyle turist kabul edemediklerini söylüyor ve ekliyor:

"Belediye Başkanımız söz verdi, seneye sahilden bize yer verecek. O zaman lezzetin yanında ambiyans da olacak, gönül rahatlığıyla turistleri ağırlayacağız"

Pidelerin ardından sırayı Hüsnü Bey'in annesinin elinden çıkan Laz Böreği alıyor. Muhallebi kıvamı, yumurta ayarı her şey birinci sınıf. Hüsnü Bey hemen söze giriyor:

"Laz Böreği'nin püf noktası, taze sütten yapılıyor olması. Annem ineği sağar sağmaz kolları sıvıyor ve bu lezzeti hazırlıyor. Şimdi eşime de öğretiyor, çünkü müşteri sayımız arttıkça annem çok yorulmaya başladı."

Bu arada masamıza Laz Böreği'nin mimarı "annemiz" geliyor. Çarşıda işi olduğunu öğreniyor ve bu tesadüfe seviniyoruz. Keyifli sohbetimize, Karadeniz'in doyumsuz kaynak suları ile yapılan demli çaylarımız eşlik ediyor. Çayların ardından da vedalaşarak ayrılıyoruz.

Haberin Devamı

Burada hesapların da çok uygun olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Olur da Hopa çevresine yolunuz düşerse, Kristal'den bir pide yemeden oralardan dönmeyin derim. Tabii Laz Böreğini de unutmayın...

KRİSTAL PİDE SALONU

Kars Cad. Merkez Camii Karşısı
Belediye Düğün Salonu Altı
Hopa / ARTVİN
Tel: 0543 355 30 95