Prof. Dr. Derin Kösebay Hormon tedavisi sorunu çözer
HABERİ PAYLAŞ

Hormon tedavisi sorunu çözer

Haberin Devamı

Yumurtalıklardaki kistlerin bazıları yumurtlama zamanı yırtılmaz, büyür. Bir kısmı birkaç ay içinde kendiliğinden geriler. En doğru yol hormon tedavisine başvurmak. Çünkü hormon adetleri düzenler ve kistleri yok eder

İlişkiye girdikten sonra kanama oluyor


33 yaşındayım. Adetlerim çok düzenli. Sorunum şu: Adetim bittikten 4-5 gün sonra ilişkiye girdiğimde pembe ya da yoğun bir şekilde kanama oluyor. Sizce bu normal mi? Spiralin etkisi olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet aralarında birkaç günlük kanamalar olabilir. Sizde spiral var, belki bu da kanamaya neden oluyordur. Ayrıca hormonal bozukluklarda da böyle kanamaları görebiliyoruz. Bunun dışında rahim ve rahim ağzının bazı hastalıklarında da aynı şikayetler olabilir. Bence doktorunuza başvurun. O muayenede rahim ağzına bakar, smear dediğimiz akıntı tahlilini de yapar. Rahim ağzındaki yaralar ilişkiden sonra kanamaya sıklıkla neden olabilir.

[[HAFTAYA]]

Neden polip alındı?

30 yaşındayım, adetlerim düzensiz. 6 aydır adet öncesi ara ara kanamalar oluyordu, kistlerim var. Hormon hapı kullanınca geçiyor, sonra yeniden çıkıyor. Bir ay önce muayenede polip aldırdım. 1.5 aydır adet görmüyorum. Yine ilaç kullandım, yeniden 35 mm’lik kist çıktı. Yeni doktorum iki ilaç verdi. Hormon tahlillerimi size yolluyorum. Hormon bozukluğum yoksa niye kist oluşuyor? Ben hep hayat boyu hap mı alacağım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, önce hormon ölçümlerinizin normal olduğunu söyleyerek başlayayım. Adet düzensizliği hormonal dengenin bozulması veya rahmin en iç tabakasındaki problemler nedeniyle olmaktadır. Polip, rahim iç duvarını döşeyen epitelin normalden fazla gelişmesi ile meydana gelen selim (iyi huylu) bir oluşumdur. Yumurtalıklardaki kistlere gelince; yumurtalıklarda her ay bir veya birkaç ufak kist oluşur ve bu kist belirli büyüklüğe gelince yırtılr. İçindeki yumurta hücresi atılır (Bu işleme yumurtlama deniyor). Bazen bu kistik yapı yırtılmaz ve büyümeye devam eder. Biz bu basit kistlerin fonksiyonel olduğunu düşünüyoruz ve birkaç ay içinde bu kistler kendiliğinden geriler. Hormon tedavisi adetlerin düzene girmesine yardımcı olduğu gibi bu tip kistlerin gerilemesine de yardım eder. Ayrıca cilt sorunlarının düzelmesini de sağlar.

En uygun korunma yöntemi hangisi?


29 yaşındayım. 2 haftaya kadar da evleniyorum. Biz birkaç yıl çocuk istemiyoruz. Hem eşime zarar vermeyecek hem de ilerleyen yıllarda çocuğumuzun olmasını engellemeyecek bir korunma yöntemi var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, eşinizin muayenesi öncelikle gerekli. Şişman mı, tüylenme var mı, geçirdiği hastalıklar nedir? Hepatit, damar hastalığı var mı? Eğer her şey normalse sizin için en uygun korunma yöntemi doğum kontrol hapları olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder