Prof. Dr. Derin Kösebay Hormonlar düzgün calısmıyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlar düzgün calısmıyorsa...

Kadınlarda adet düzensizliğini etkileyen pek çok faktör var. Bunların arasında ilk akla geleni hormonal bozukluklar. Çünkü düzenli adet görememek hormonların düzgün çalışmadığını gösterir. Ama bu durum ilaçla tedavi edilebilir

[[HAFTAYA]]

Tahlilleri yaptırdık ama...

32 yaşındayım, eşim de 29 yaşında. 1 yıllık evliyiz ama çocuğumuz olmuyor. Doktora gittik, tahlil yaptırdık. Eşimin yumurtalıklarının az çalıştığını söyledi ve yumurta geliştirici hap verdi “3 ay kullanın” dedi. 3 ay kullandık ama değişiklik olmadı. Benim sperm tahlili normal çıktı. Acaba yumurtalıkların çalışması için yapabileceğimiz bir şey var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebeliğin olmadığı durumlarda öncelikle bakılması geren, yumurtlanın olup olmadığı, tubaların (rahim kanallarının) açık olup olmadığı ve eşin sperminin kalitesi. Sizin probleminiz sadece yumurtlama problemi mi? Yani rahim filmi çekildi mi? Eğer her şey normal ve problem sadece yumurtlama sorunundan kaynaklanıyorsa bu konuda pek çok etkili ilaç var. Kısırlık sorunu ile uğraşan tecrübeli bir meslektaşıma müracaat ederseniz sanırım problem halledilebilir.

Şikayetlerim sürüyor

24 yaşında, 9 aylık evli kadınım. Adetlerim genç kızlığımda da hep düzensizdi ve çok sancılı geçerdi. Halen bu problemleri yaşıyorum. Ocak ayında uzman bir doktora gittim ve muayene oldum. Hiç bir problemim olmadığını söyledi. 3 aylık bir ilaç tedavisi uygulandı ancak şikayetlerim devam ediyor. Sizce bu normal mi? Bir de hiç korunmamamıza rağmen hamile kalamadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adetlerin düzensiz olması genellikle hormonların düzgün çalışmadığını gösteriyor. Bu durum hormon ilaçlarıyla düzeltilebilir. Ağrılı adet görmede ise, eğer yapısal bir bozukluk yoksa en sık endometriozis denen hastalıkta görülüyor. O da çok ilerlememişse ilaçlarla düzeltilebilir. Doktorunuz “Bir problem yok” dediğine ve şikayetleriniz devam ettiğine göre bence doktorunuza tekrar gidin ve durumunuzu anlatın. Herhalde bir tavsiyesi olacaktır. Gebelik meselesine gelince; bunun için de yavaş yavaş bazı araştırmaların yapılmasına başlamak gerek. (Eşinizin sperm muayenesi, sizin rahim filminiz ve yumurtlamanın takibi gibi) bu konuyu da doktorunuzla konuşursunuz.

Haberin Devamı

İlacı kullanmadığımda hamile kalır mıyım?

29 yaşındayım. Daha önce doğum kontrol hapı kullandım. Adet düzensizliğine neden olunca bırakıp başka birine başladım. Doğum kontrol hapı bittikten sonra 1 hafta ara veriliyor. O ara verilen sürede ilişkiye girmek tehlikeli mi? Hamile kalma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının çoğu adetin ilk günü kullanılmaya başlanır. Kutu bitince 1 hafta ara verilir ve sonra tekrar ilaç içilmeye başlanır. İlaç düzgün alındığı sürece bugün bilinen en yüksek korunma sağlanmış olur. Hemen hemen yüzde 100’e yakın bir koruma ayın her günü için geçerlidir. Yani ilacı bıraktığınız bir haftada da korunma devam eder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder