Siyaset HSYK'dan şok karar!
Paylaş
HSYK'dan şok karar!

HSYK'dan şok karar!

HSYK, Erzurum özel yetkili Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal’ın, CMK’nın 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılmasına ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Gür, Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal ile diğer ilgililer hakkında yasal gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

HSYK'YA EN SERT TEPKİ AK PARTİ'DEN

Haberin Devamı

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanması üzerine bu sabah olağanüstü toplanan HSYK’dan, yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından, alınan kararlara ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Toplantıya, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve HSYK üyesi Ahmet Kahraman da katıldı. Kahraman, toplantıdan, yazılı açıklama yapılmadan önce ayrıldı.

HSYK açıklamasında, dün Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan uygulamaların, HSYK’nın gündemine oy birliğiyle alınarak, incelenmesine karar verildiği anımsatıldı.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250/3. maddesindeki amir hükmün ihlal edilerek, görev ve yetki aşımında bulunulduğunu tespit eden HSYK, Erzurum Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal’ın, CMK 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

HSYK, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal ile diğer ilgililer hakkında yasal gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı. HSYK, kararı oy çokluğuyla aldı.

YARGITAY: KARAR HUKUKA UYGUN

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, HSYK’nın Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasıyla ilgili aldığı kararı Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nda görüştüklerini ve oy birliğiyle "kararın hukuka uygun olduğu sonucuna vardıklarını" bildirdi. Gerçeker, "kararın uygulanmasının takipçisi olacaklarını" da söyledi.

Danıştay'dan da benzer bir açıklama yapılarak "HSYK'ya güvenimiz tam" mesajı verildi.

Yargıtay Başkanı: HSYK'nın kararı hukuka uygun

BAŞSAVCI ŞİNASİ KUŞ, "GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ" DEDİ

HSYK'nın (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) suç duyurusunda bulunacağını bildirdiği Erzurum Cumhuriyet Savcısı Sinan Kuş, "Görevimizin başındayız" dedi. Bir süre önce atanan Emniyet Müdürü İbrahim Çelik'in iadeyi ziyarette bulunduğu Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. HSYK'nın son kararı hakkında bir değerlendirme yapılması istenen Başsavcı Sinan Kuş, "Henüz bir tebliğ yapılmadı. Biz görevimizin başındayız" dedi.

Haberin Devamı

BARO BAŞKANI TURAN: "ÖZEL YETKİLİ SAVCI YOK"

Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, HSYK'nın kararından sonra Erzurum Adliyesinde Özelm Yetkili Cumhuriyet Savcısının kalmadığını açıkladı. Avukat Naci Turan, yeni atamalar yapılarak boşluğun doldurulacağını bildirdi.