Bilim - Teknoloji Huawei Mate 10 ailesine yakından bakın
Paylaş
Huawei Mate 10 ailesine yakından bakın

Çin’in en büyük akıllı telefon üreticisi konumunda bulunan Huawei’nin tanıttığı Mate 10 ve Mate 10 Pro modellerini karşı karşıya getiriyoruz

Akıllı telefon pazarının önemli isimlerinden biri olan Huawei, bugün yeni amiral gemisi modellerini tanıttı. Çinli üretici uzun bir süredir Mate 10 ailesi üzerinde çalışıyordu. Şimdiye kadar ortaya çıkan söylentilerde, Huawei’nin Mate 10, Mate 10 Pro, Mate 10 Lite ve Mate 10 Porsche Desing olmak üzere 4 farklı versiyon tanıtacağı belirtilmişti.

Söylentilerde yazılıp çizilenler büyük oranda doğru çıktı. Zira, Çinli üretici bugün 3 farklı Mate 10 modeli tanıttı. Sadece Mate 10 Lite modeli tanıtılmadı. Onun da kısa süre önce Çin’de satışa sunulan Huawei Maimang 6 isimli cihaz olduğu açığa çıkmıştı.

Peki en çok merak edilen konuya değinelim. Huawei Mate 10 ve Mate 10 Pro arasında ne gibi farklılıklar mevcut. Bu yazımızda iki cihaz arasındaki farklılıkları masaya yatıracağız. İşte konu hakkındaki detaylar.

YONGA SETİ VE KAMERA DONANIMLARI AYNI


İki cihaz arasındaki farklara geçmeden önce, benzer yönlerine bir değinelim. Zira Mate 10 serisinin en önemli özelliği Kirin 970 yonga seti ile gelmesi. Bilindiği üzere bu yonga seti, bağımsız bir yapay zeka çipine de sahip. Dolayısıyla insanlar bu yapay zeka çipinin ne derece başarılı olacağını da merak ediyor.

İyi haber şu ki, Huawei her iki versiyonda da aynı yonga setinden faydalanmış. Yani Mate 10’da alsanız, Mate 10 Pro’da alsanız, yonga seti tarafında değişen birşey olmuyor.
Yonga seti haricinde, kamera tarafında da değişen pek birşey yok. Zira Huawei öve öve bitiremediği LEICA logolu çift ana kamerasını iki Mate 10 versiyonunda da kullanmış.
Aynı olan özellikleri belirttiğimize göre yavaş yavaş farklılıklara geçelim.

BOYUTLAR FARKLI


Mate 10 ve Mate 10 Pro arasındaki en bariz farklılık iki cihazın boyutları. Zira Mate 10, 150.5 x 77.8 x 8.2mm boyutlarında ve 186 gram ağırlığında. Mate 10 Plus ise 154.2 x 74.5 x 7.9mm boyutlarında ve 178 gramlık bir ağırlığa sahip.

Elbette boyutlardaki bu değişiklik ekran oranına ve ekran boyutuna da yansımış durumda. Huawei Mate 10, 5.9 inçlik bir ekranla gelirken, Mate 10 Pro ise 6 inçlik ekrana sahip. Aradaki 0.1 inçlik fark öneluk ekran oranı cihazı daha uzun göstermiş.

Mate 10’un ekran oranı ise 16:9. Dolayısıyla iki cihaz yan yana durduğunda, Mate 10 Pro biraz daha dar ve uzun görünüyor. Bu da telefona ayrı bir şıklık katıyor diyebiliriz.

ÖN TASARIM DA FARKLI


İki cihaz arasındaki en önemli farklardan birisi de ekran panelleri. Keza, Huawei Mate 10 Pro modelinde OLED panel kullanmayı tercih ederken, Mate 10’da ise IPS LCD ekranı tercihlemiş. Bu farkın, iki cihaz arasındaki en önemli fark olduğunu söylemek mümkün.

Cihazların tasarımdaki bir diğer farklılık ise parmak izi okuyucunun konumuna göre şekilleniyor. Mate 10 Pro’da parmak izi okuyucusu telefonun arka kısmına yerleştirilirken, Mate 10’da ise ekranın hemen altına konulmuş. Aslında burada ekran/gövde oranında çok büyük bir değişim söz konusu değil. Çünkü, Mate 10 Pro’da parmak izi okuyucusunun bulunacağı kısımda Huawei logosu yer alıyor. Dolayısıyla bu yazının yerine pekala parmak izi okuyucusu da yer alabilirdi.

TEKNİK FARKLILIKLAR


İki cihaz arasında elbette teknik özellikler anlamında da bazı farklılıklar mevcut. Örneğin, Mate 10 modeli sistemini 4GB RAM ile desteklerken, Mate 10 Pro’da bu miktar 6GB.
Bu farklılık dahili depolama alanlarına da yansımış durumda. Mate 10 modeli 64GB’lık dahili depolama alanına sahipken, Mate 10 Pro’da ise 128GB’lık bir alan mevcut. İşin ilginç yanı ise, Mate 10’un MicroSD desteğinin olmasına karşın, Pro versiyonunda bu desteğin bulunmaması.

İki cihaz arasındaki bir diğer fark ise 3.5mm kulaklık girişi ve IP68 sertifikası. Mate 10, 3.5mm kulaklık girişine sahip olmasına karşın, suya ve toza karşı korumalı değil. Mate 10 Pro’da ise kulaklık girişi bulunmuyor. Fakat telefon suya ve toza karşı dayanıklı bir yapıya sahip.

Son olarak telefonların fiyatlarını da belirtelim. Ekim ayında satışa sunulacak olan Mate 10’un 700 euro, Kasım ayının ortalarına doğru çıkacak olan Mate 10 Pro’nun ise 800 euro fiyat etiketine sahip olması bekleniyor. Muhtemelen bu iki cihazın ülkemizdeki fiyatları da 4000TL üzerinde olacaktır.


Blade Runner 2049 yavaş ilerliyor. It ise şova devam ediyor!

Haberin Devamı