Tamer Heper Hukuki vasfı bilinmeli
HABERİ PAYLAŞ

Hukuki vasfı bilinmeli

Haberin Devamı

Daire sahibi olduğum bir bina beş kat 10 daire. Bir de geniş bahçemiz var. Bu bahçede depo vasfında bir bağımsız bölüm var. Bir derneğe kiraya verildi. Şimdi dernek bizim bahçede yemek servisi yapıyor. Buna hakkı var mı? ● S.A.

Okuyucumun durumunun önce belgelerle incelenmesi lazım. Acaba bahçedeki eklentinin bağımsız bölüm olarak kabulü mümkün mü? Yani tapuda bir bağımsız bölüm olarak tescilli mi? Depo diyor, depolar müstakil tapulu bağımsız bölüm olabilir, önce bu hususa bakmak lazım. Zira fiilen görünürde bir yapı olması bu yerin hukuki vasıfta bir bağımsız bölüm olması anlamına gelmiyor.

TÜM MALİKLER YARARLANIR

Sonra, bir depo yasal nitelikte ise ancak depo olarak kullanılabilir. Böyle yemek servisi yapılabilen bir dernek olarak kullanılamaz.

Hatta bir üçüncü nokta var. Ortak alan olarak kullanılabilen bir bahçe böyle bir bağımsız bölüme tahsis edilemeyeceği gibi yemek servisi yapılan bir tesis haline de getirilemez. Bu yerden tüm bağımsız bölüm malikleri ancak bahçe olarak yararlanabilir.

ÖNCE UYARI SONRA DAVA

Bu nedenlerle durum yukarıda anlattığım hususlarda incelenmeli, öncelikle tapu tescili yönü ile olaya bakılmalı, şayet tapuda tescilli bir gayrimenkul yani bir bağımsız bölüm ise niteliği incelenmeli. Bu niteliği ile kullanılabilir hale getirilmesi için maliki ve kiracı uyarılmalı uyulmazsa dava açılmalıdır. Ayrıca ortak mahallere müdahale anlamına gelecek şekilde bahçenin kullanılması nedeni ile de kat mülkiyeti mevzuatı çerçevesinde müdahalenin önlenmesi talebi ile dava açılmalıdır.

★ ★ ★ ★ ★

NOT: Önceki günkü ‘Gelibolu’ başlıklı yazımda geçen ‘Hamzakoy’, düzeltme yapılırken olmuş ‘Hamzaköy’. Bu yanlışlığı düzeltmek istedim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder