Siyaset 'Hükümet bedelliyi yüzüne gözüne bulaştırmıştır'
Paylaş
'Hükümet bedelliyi yüzüne gözüne bulaştırmıştır'

'Hükümet bedelliyi yüzüne gözüne bulaştırmıştır'

Kadıköy Belediyesi meclis binası ile Kozyatağı Kültür Merkezi'nin açılış törenine katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cezaevindeki çocuklara yönelik genel af önerisine ilişkin bir soruya Deniz Baykal şöyle yanıt verdi: "Çocuklarla ilgili olarak atılması gereken çok ciddi adımlar var. Bunların en önemlilerden birisi çocukların uluslararası anlaşmalara uygun olarak çocuk mahkemelerinde yargılanması ve cezalarını onlar için özel ıslahhanelerde geçirmeleri için gerekli düzenlemelerin sonuçlandırılması gereken en önemli konu olarak duruyor. Maalesef bu konuda bir uzlaşma sağlandığı halde birlikte bir çalışma yapacağımız söylediğimiz halde hükümet bu konudaki girişimini askıya almıştır. Bunun bir an önce sahiplenilmesi gereklidir. Bir an önce sadece bir kez uygulanmak üzere gelip geçici bir düzenleme yerine çocuklara çocuk olduklarını dikkate alarak dünyanın her yerinde olduğu gibi Çocuk Mahkemeleri'nde yargılanma imkanı ve cezalarını yine çocuklara özel kurumlarda çekmelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılması asıl konudur. Bu konudaki mutabakatın gereklerini hükümetin yerine getirmesini bekliyoruz."

"HÜKÜMET BEDELLİ KONUSUNU DA MAALESEF YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRMIŞTIR."

Bedelli askerlik sorusuna ise Deniz Baykal, "Ne yazık ki bu bedeli askerlik konusu, artık siyasetimizin klasik istismar konusu olarak uzun bir süreden beri kullanılmaktadır. Bundan büyük üzüntü duyuyorum. Bu konunun sorumlular arasında gerekli anlayış birliği sağlanmadan konu olgunlaşmadan seçim öncelerinde bir destek umudu ile gündeme getirilmesi sonra da gerçekleştirilememesi Türkiye'de çok ciddi yaralar açmaktadır. Bir istismar konusu haline gelmiştir. Gereği yapılamamış, insanlara umut verilmiş, pozisyon alınmıştır. Bir süre sonra olmuyor, yapamıyoruz deme noktasına gelinmiştir. Bu hayal kırıklığı yaratmıştır. Öyle görünüyor ki bu hükümetin daha önceki açılımları gibi olduğu gibi bedelli açılımımı da aynı olumsuz sonucu ortaya koymuştur. Hükümet bedelli konusunu da maalesef yüzüne gözüne bulaştırmıştır." şeklinde yanıt verdi.

"AKP'Lİ 'BİR AVUÇ' MİLLETVEKİLİ KURTARACAKTIR."

Anayasa değişikliğine BDP'nin desteği olursa şeklinde yöneltilen bir soruya Baykal, "Varsayımlar üzerine konuşmak istemiyorum. Hepimiz bu konudaki gelişmeleri izliyoruz. Konu açıktır. Bu Anayasa değişikliği Türkiye'nin temel anayasal düzenini derinden sarsacaktır. Türkiye bir başka Türkiye olacaktır. Siyaset yargıya hükmetmeye başlayacaktır. Anayasa Mahkemesi'ne başbakan kendi zihniyetini taşıyacaktır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na Başbakan kendi zihniyetini taşıyacaktır. Böylece yargı iktidar karşısında, ülke ciddi bir ihtiyaç içine girdiği zaman dahi bir fren rolünü, yanlışlara dur deme imkanını kullanamayacaktır. Frensiz bir arabaya, freni patlamış, balatasını yakmış bir kamyona Türkiye'nin düzenini değiştirecektir. Bu çok vahim bir sonuç doğurur. Buna karşılık herkes çok ciddi bir sorumluluk üstelenmelidir. Parlamentodaki siyasi partiler, AKP milletvekilleri de dahil olmak üzere ki onların içinde bazılarının yüksek bir sorumluluk duygusu içinde ülke yararlarını gözetme anlayışları işçinde olduklarını görüyorum. Gerçekten çok önemlidir. Türkiye'yi bu gidişten ancak, sorumlu, vatansever AKP'li 'bir avuç' milletvekili kurtaracaktır. Sorumluluk büyük oranda onların da omuzlarındadır. Onların gerektiği anda en iyi şekilde görev yapacakları umudumu hala koruyorum. parlamentodaki bütün partiler bu konuda sorumludur. Bütün bunları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız. Daha sonra konu referanduma sunulacak olursa, sorumluluk halkın eline geçecektir. O zaman da omuz omuza hep birlikte Hukukun üstünlüğüne Türkiye'yi mahkemesi ile bütün kurumları ile AKP iktidarına ve onun başkanına teslim etmeyeceğiz. Bu mücadeleyi hep birlikte yürüteceğiz" diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

DHA