Siyaset Hükümet devlet bakanlıklarını kaldırıyor
Paylaş
Hükümet devlet bakanlıklarını kaldırıyor

Turgut Özal hükümetleri döneminden önce sayıları 3-4 olan ve daha sonra sayıları artan 'devlet bakanlıkları' yapılanmasından vazgeçilecek

Hükümete 6 ay süreyle bazı konularda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yasa tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu

Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev ve Yetkileri ile Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanunu Tasarısı, Bakanlar Kuruluna KHK çıkarma yetkisi tanıyor.

Haberin Devamı

Tasarı, kamu hizmetlerinin bakanlıklar arasındaki dağılımının yeniden belirlenerek; mevcut bakanlıkların birleştirilmesine veya kaldırılmasına, yeni bakanlıklar kurulmasına, anılan bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarıyla hiyerarşik ilişkilerine, mevcut bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bağlılık ve ilgilerinin yeniden belirlenmesine veya bunların mevcut, birleştirilen veya yeni kurulan bakanlıklar bünyesinde hizmet birimi olarak yeniden düzenlenmesine imkan veriyor.

Tasarı ile bakanlar, pek çok konuda Meclise yasa sunmadan ya da Meclis'te yasa değişikliği olmadan karar alabilecekler.

DEVLET BAKANLIKLARI İCRACI BAKANLIKLARA DÖNÜŞECEK

Hükümet, Bakanlar Kurulu’nun yapısını değiştirecek. Turgut Özal hükümetleri döneminden önce sayıları 3-4 olan ve daha sonra sayıları artan “devlet bakanlıkları” yapılanmasından vazgeçilecek.

Haberin Devamı

Halen 8 olan devlet bakanlıkları, bağlı olan kurumların adıyla anılan icracı bakanlıklara dönüştürülecek. Bununla da kalınmayacak, bağlı kuruluşları fazla olan bakanlıklar da yeni isimlerle bölünecek. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT gibi önemli kuruluşlar dışında Başbakanlığa bağlı kuruluş kalmayacak.

Devlet bakanlarının, aslen Başbakanlığa bağlı olan ve bütçe harcamaları açısından Başbakanlık müsteşarının son sözü söylediği kuruluşlardan sorumlu olma dönemi bitecek. İlgili kurumlar, doğrudan “icracı” bakanlıklara bağlanacak ve bütçeleriyle ilgili her türlü tasarrufu da bu bakanlar yapacak. Bu düzenleme sırasında devlet bakanlıkların sayısında değişiklik olabilecek.