Ekonomi Hükümet 'Mali Kural'a fren koydu

Hükümet 'Mali Kural'a fren koydu

Paylaş
Hükümet 'Mali Kural'a fren koydu

Hükümet, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın “Türkiye birçok ülkenin 5 adım önüne geçti” diye açıkladığı Mali Kural'ı erteledi

Babacan umutla açıklamıştı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan mayısta, “Türkiye artık birçok ülkenin 5 adım önüne geçti” diyerek Mali Kural’a geçileceğini açıklamıştı. Mali Kural, harcama, gelir, bütçe açığı, faiz dışı denge gibi ekonomik büyüklüklere orta ve uzun dönemde belirli hedefler getirerek sürdürülebilir bir maliye politikası ortaya koymayı içeriyordu. Mali Kural’a geçilecek olması başta IMF olmak üzere, kredi derecelendirme kuruluşlarının övgüsünü almıştı.

Ak Parti arka sıraya aldı

Ancak önceki gün Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın açıklamaları kafalarda soru işareti yarattı. Ak Parti’nin grup önerisi kabul edilerek önceki gün gündemin ön sırasındaki tasarılar yeniden düzenlenirken, Mali Kural ile ilgili önemli bir açıklama yapıldı. Bekir Bozdağ, gelecek hafta perşembe ya da cuma günü Meclis’i tatil etmeyi düşündüklerini belirterek, Mali Kural Yasa Tasarısı’nın ekime kalabileceğini açıkladı.

Seçimden sonraya kalıyor

Bu durum muhalefet partileri tarafından, “Tasarı seçimden sonraya ertelenecek. Böylece hükümet seçimlerde elini rahatlatacak” şeklinde yorumlanırken, dün bir açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kafaları daha da karıştırdı. Yıllardır bütçe uygulamalarını örtük bir Mali Kural çerçevesinde yaptıklarını kaydeden Mehmet Şimşek, “Mali Kural yasasına ilişkin çalışmalar, bu döneme yetişmiyor, daha sonraki dönemlerde tabii ki değerlendirilir” dedi.

Zaten örtülü Mali Kural var

Dün KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’la görüşen Şimşek, Mali Kural Tasarısı’nın bu Meclis dönemine, en azından temmuz sonuna kadar yetişemeyeceğinin ortaya çıktığını söyledi.

Her halükârda 2011 bütçesini daha önce açıklanan Orta Vadeli Plan çerçevesinde hazırlayacaklarını belirten Şimşek, dolayısıyla bütçe disiplininde herhangi bir gevşemenin söz konusu olmayacağını vurguladı. Şimşek, Mali Kural’dan vazgeçmediklerini kaydetti.

Türkiye’yi öngörülebilir ülke haline getirecekti

-Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Mali Kural’ın geçirilmesini büyük umutla beklediklerini belirterek, “Bu düzenlemenin yasalaşmasının yeni yasama yılına kalmasıyla ortaya çıkan durum bizi rahatsız etti” dedi. Mali Kural’ın Türkiye’yi öngörülebilir bir ülke haline getireceğini belirten Boyner, “Düzenleme, Türkiye’yi diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı bir hale getirecekti” diye konuştu.

-Boyner şöyle dedi: “Mali Kural’ın önceden belirtildiği dönemde yasalaşmayacak olmasından üzüntü duyuyoruz. Düzenlemenin ne zaman yasalaşacağı belli değil. Önümüzdeki referandum da hesaba katılırsa 2010’da bu işin olmayacağı düşünülebilir. Mali Kural ile ilgili siyasi partiler arasında ne gibi sorunlar varsa bunları bir an önce giderip, Mali Kural’ı yasalaştırmak şart. Herkes bunun yatırım ortamı için ne kadar önemli olduğunu anlamalı.”

Hükümet seçimde elini rahatlattı

-Hükümetin Mali Kural’ı erteleme kararını değerlendiren CHP Milletvekili ve Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak, kurallı maliye politikasını destekleme sözüne rağmen hükümetin düzenlemeyi Meclis’e getiremediğini söyledi. Öztrak, “2011 bütçesi kuralsız hazırlanacak. Türkiye referandum ve seçim sürecine giriyor. Bu ortamda çıpasız yürüme kararını hükümet verdi” dedi.

-Faik Öztrak, ‘Mali Kural 2012’ye kalacak. Hükümet seçimde elini mi rahatlatıyor?’ sorusuna, “Evet öyle görünüyor” yanıtını verdi. Faik Öztrak piyasaların nasıl etkileneceğini de şöyle açıkladı: “Piyasa bunu ileriye yönelik tahminlerin içine henüz sokmadı. Bütçede düzelme var. İşsizlik toparlanmayı gösteriyor. Ama ithalat, ihracat ve üretimde de duraklama var. Piyasalar fiyatlamaya bunu alacaktır.”

2

Haberin Devamı