Ekonomi 'Hükümet söz verdi, tutmalı'

'Hükümet söz verdi, tutmalı'

Paylaş
'Hükümet söz verdi, tutmalı'

Krizi yönetmedeki başarısı nedeniyle dünya çapında ödüller alan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetin 2011'deki seçimler öncesinde Mali Kural'ı ertelemesine tepki gösterdi

Türkiye için önemli

Haberin Devamı

Krizde devlet bütçesinde açılan gediği onaracak olan Mali Kural’ı 2011’deki genel seçimin sonrasına erteleyen hükümete, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’dan uyarı geldi.

Bütçe harcamalarını kısıtlayan Mali Kural’ın 2011’de başlaması için yasamanın bu yıl yapılması gerekiyordu. Ancak hükümet görüşmeleri erteledi. Durmuş Yılmaz, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıklarken, bu kararla ilgili olarak, “Mali Kural, Türkiye için önemli. Bir söz verildi ve verilen sözler tutulmalı” dedi.

Enflasyon tahmini 7.5

Durmuş Yılmaz para politikasını, Mali Kural’a göre şekillenmiş bütçeyi esas alarak kurduklarını kaydederek, “Gerekenin yapılacağına yönelik inancımızı koruyoruz. Ancak seçim nedeniyle bütçede gevşeme olursa, veri değişirse, para politikası da değişir” dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz, aynı durumun referandum için de geçerli olduğunu kaydetti. Bu arada Merkez Bankası, kırmızı et başta olmak üzere gıda fiyatlarındaki düşüşü göz önüne alarak, 2010 sonu enflasyon tahminini 0.9 puan düşürerek yüzde 7.5’e indirdi.

İşsizlik yüksek kalacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, meydanlardaki son konuşmalarında, işsizlik oranının yüzde 10’a kadar düşeceğini söylemişti. Merkez Bankası bu görüşte değil. Durmuş Yılmaz, Enflasyon Raporu’na ilişkin açıklamasında, Türkiye’de istihdamdaki iyileşmenin çok yavaş ilerleyeceğini ve işsizlik oranının kriz öncesi seviyelerin üzerinde seyredeceğini kaydetti. Yılmaz, buna karşılık tüketim talebinin kriz öncesi düzeyini aştığı, yatırımların ise kriz öncesine kıyasla düşük kaldığı öngörüsünde bulundu.

Tobin vergisi fayda getirmez

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, finans piyasalarının güvenliği için önerilen ‘Tobin vergisi’ (sıcak paraya vergi getirilmesi) konusuna sıcak bakmadığını belirtti. Yılmaz, “Biz bu verginin istenilen faydayı sağlamayacağını düşünüyoruz. Bu vergiyi uygulamaya çalışan ülkeler çok fazla başarılı olmadı” dedi.

Durmuş Yılmaz ayrıca finansal piyasalarda vergi uygulamalarının zor şekillendiğine dikkat çekerek, Tobin vergisini uygulamaya geçirmenin, teoride görüldüğünden daha zor olacağını ifade etti.

Haberin Devamı