Siyaset Hükümete yandaş değil, tarafsız yargı uyarısı
Paylaş
Hükümete yandaş değil, tarafsız yargı uyarısı

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker,“Yandaş yargıyıdeğil, tam bağımsız ve tarafsız yargıyı oluşturmak için uğraş vermeliyiz” diye seslendi

ADLÎ YIL BAŞLADI

Haberin Devamı

Yeni adli yılın açılış töreni dün Yargıtay’da yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yanı sıra, yüksek yargı başkanları da katıldı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, törendeki konuşmasında, hükümete ‘yandaş yargı’ uyarısı yaptı. Hasan Gerçeker’in mesajları şöyle:

‘MODASI GEÇMEDİ’

(Kürt açılımına değinerek) Cumhuriyet ve demokrasi kurumları karşıtmış gibi gösteriliyor. Cumhuriyet ve demokrasiyi birbirinden ayırmaya, üniter devlet yapımızın güvencesi olan bu kurumun yıpratılmaya çalışıldığı üzüntüyle izlenmektedir. Vatan, millet sevgisi, ilkel, modası geçmiş bir duygu değil, özgürlükçü demokrasinin ve toplumların geleceğinin de vazgeçilmez güvencesidir.

Haberin Devamı

‘PARLAMENTO SEÇMESİN’

(Yargı reformuna eleştiri) Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısını artırarak, Meclis’in mahkemeye üye seçmesini tasarlıyor. Bunu doğru bulmuyoruz. HSYK’nın (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) yapısının değiştirilmesi tasarlanıyor. AB’nin eleştirilerine rağmen, Adalet Bakanı ve müsteşarının HSYK’nın doğal üyesi olarak kalmasının öngörülmesi yargı bağımsızlığı ile bağdaşmıyor. Sistem hâkimleri sıradan bir memur hâline getirir.

İKTİDAR DENETİMSİZ KALIR:

Bu tabloda, yasama organı tarafından seçilecek kurul üyeleri yönünden daha seçim aşamasında siyasallaşma söz konusu olacaktır. Yasama ve yürütmeye, hâkim ve savcılar arasından üye seçme yetkisi verilmesi, yargıyı ve yargıcı iktidarın kontrolüne sokacaktır. Bu yapılanma, siyasal gücün hukuka egemen olması sonucunu doğurur. Çoğunluğu elde edecek siyasi iktidar, kurumsal olarak yargı denetimi dışında kalacaktır. Siyasi güç, hukuku ve yargıyı yönetir hale gelecektir.

ATLANAN O CÜMLE

‘Adalet işimize geldiği zaman iyidir’ demiyorsak bu sorunları bir an önce halletmemiz gerekir. (Hasan Gerçeker, konuşma metninde bu cümlenin ardından gelen, ‘Yandaş yargıyı değil, tam bağımsız ve tarafsız yargıyı oluşturmak için uğraş vermeliyiz’ cümlesini salonda okumadı. Bu bölümü neden okumadığı konusunda, ‘Özel bir nedeni yok. Konuşma uzundu, bazı yerleri atladık. Atlamış olabilirim. Kimseyi suçlayıcı bir tavrımız yok. Yargı bağımsız olacaksa, yandaş yargı olmaması gerekir. Olmaması için uğraşıyoruz. Herkesin uğraşması gerekir’ dedi.

Haberin Devamı