Ekonomi Hükümetin fındık kararsızlığı

Hükümetin fındık kararsızlığı

Paylaş
Hükümetin fındık kararsızlığı

Hükümetin fındık kararsızlığı

Hükümet tarafından Temmuz ayında açıklanan ve üreticilerin tepkisine yol açan Fındık Stratejisinde değişikliğe gidildi. Değişiklikle, 5 ilçede daha ruhsatlı fındık üretimine izin verilirken, 750 metrenin üzerindeki yüksekliklerde fındık üretimine devam edilebilecek.
Böylece ilk belirlemelere göre yaklaşık 43 bin hektar alandaki fındık bahçelerinin sökülmesi gerekmeyecek.
Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 15 Temmuz 2009’dan geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Fındık Stratejisi’ni oluşturan "Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar" 15 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Stratejide temel alınan fındık üretim alanlarının belirlenmesine ilişkin kararname ise 22 Kasım 2001’de çıkarılmıştı.
Kararnamede yapılan değişiklikle 750 metrenin üzerinde bulunan ruhsatlandırılacak alanlarda fındık üretimine izin verildi. Buna göre, "1. ve 2. sınıf tarım arazileri ve yüzde 6’dan daha az eğimli 3. sınıf tarım arazileri dışındaki arazilerde" ruhsatlandırmak şartıyla fındık üretimi yapılabilecek.

Düzce’nin Merkez ve Kaynaşlı, Sakarya’nın Ferizli ve Karapürçek, Gümüşhane’nin Kürtün ilçeleri de ruhsatlı fındık üretim alanlarına dahil edildi. Bu ilçelerde de "1. ve 2. sınıf tarım arazileri ve yüzde 6’dan daha az eğimli 3. sınıf tarım arazileri dışındaki arazilerde", ruhsatlandırmak şartıyla fındık üretimi yapılabilecek.

Haberin Devamı

Buna göre, ruhsatlandırılacak alanlarda fındık üretimine izin verilen ilçeler şöyle:
"-Artvin’in Borçka ve Arhavi,
-Düzce’nin Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Çilimli, Gümüşova, Yığılca ve Kaynaşlı,
-Giresun’un Merkez, Bulancak, Keşap, Tirebolu, Görele, Eynesil, Espiye, Dereli, Çanakçı,
Güce, Doğankent, Yağlıdere ve Piraziz,
-Kastamonu’nun Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin ve İnebolu,
-Kocaeli’nin Kandıra,
-Ordu ve Trabzon’un bütün ilçeleri,
-Rize’nin Ardeşen, Fındıklı ve Pazar,
-Sakarya’nın Kocaali, Karasu, Akyazı, Hendek, Ferizli ve Karapürçek,
-Samsun’un Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı,
-Sinop’un Merkez, Ayancık, Türkeli, Erfelek, Gerze ve Dikmen,
-Zonguldak’ın Alaplı ve Ereğli,
-Bartın’ın Merkez, Amasra ve Kurucaşile,
-Gümüşhane’nin Kürtün ilçeleri."

Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar uyarınca, ruhsatlandırılacak fındık alanları için 1 Eylül’de başlayan başvurular, 31 Aralık’a kadar devam edecek. Böylece, fındık alanları net olarak belirlenecek.

Haberin Devamı

Söz konusu karar uyarınca, 750 metrenin üzerindeki fındık bahçelerinin sökülmesi gerekiyordu. Strateji kapsamındaki çalışmalarda halen 750 metreden daha yüksek, orman ve hazine arazisi dahil 100 bin hektar alanda, yüzde 6’dan daha düşük eğimli 53,5 bin hektar alanda fındık üretimi yapıldığı belirlenmişti. Fındık üretim alanlarının belirlenmesine ilişkin kanun ve fındık stratejisi uyarınca bu alanlarda fındık üretiminin yapılmaması, bahçelerin sökülmesi gerekiyor. Orman ve Hazine arazilerinde fındık üretimi yapan üreticiler, fındık söküm desteklerinden yararlanamayacak. Dolayısıyla 750 metrenin üzerinde bulunan, hazine ve orman arazisi dışındaki yaklaşık 43 bin hektar fındık bahçesinin sökülmesi gerekmeyecek.
Fındık strateji kapsamında 3 yılda 176 bin hektar alanda fındık ağaçlarının sökümü hedeflenirken, 81 bin üreticiye, 2009-2012 yılları sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemleri dikkate alınarak; dekar başına 3 yıl için toplam 600 lira ve toplam 753 milyon lira destekleme ödemesi yapılacak.
Kararnameyi, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı birlikte yürütüyor.

Haberin Devamı

AA