Siyaset Hükümetten, görüşmeye 'mayın' iptali
Paylaş
Hükümetten, görüşmeye 'mayın' iptali

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hükümet ile yapacakları görüşmenin Hakkari'deki mayın patlamasının ardından iptal edildiğini açıkladı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, parti genel merkezinde, bugün Hakkari’de gerçekleştirilen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği mayınlı saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘Katliam’ olarak nitelediği saldırının zamanlamasının ve yerinin çok önemli olduğunu söyleyen BDP lideri, bunu bazı gelişmelerle ilişkilendirdi ve “Her şeyden önce bu katliamın yaşandığı bölge, Arife Günü, 9 PKK’lının öldürüldüğü bölgedir ve bizce o olayla bu olay arasında doğrudan bağlantı vardır. Bundan hiçbir şüphe duymuyoruz. Onu yapanlar kimse, bunu yapanlar da onlardır,” iddiasında bulundu. Demirtaş, Başbakanlıkta, bugün hükümetle bir görüşme ayarlanmış olduğu ancak saldırının ardından söz konusu görüşmenin ertelediği bilgisini de paylaştı ve bu gelişmeyi de, saldırının zamanlamasıyla ilişkilendirdi.

Haberin Devamı

“BDP OLARAK AÇIK BİR DİLLE KINIYORUZ”

Konuşmasına, bütün ülkeye başsağlığı dileyerek başlayan Demirtaş, “Bu vahim olayı, BDP olarak, açık bir dille kınadığımızı ifade etmek istiyoruz,” diye konuştu. BDP lideri, son derece vahim bir katliamla karşı karşıya olunduğunu ifade etti ve şunları ekledi:

“Böylesi bir dönemde, sivillerin, çoluk çocuk demeden yurttaşların hedef alınmış olması, katledilmiş olması, bu savaşın devam etmesini isteyenlerin gözlerinin ne kadar karardığını gösteriyor. Çok vahşi bir durumdur.”

“İÇİŞLERİ BAKANI HAKKARİYE GİTMELİ”

Demirtaş, bu sözlerinden sonra, olayın sorumlularının açığa çıkarılmasını talep ettiklerini dile getirdi ve İçişleri Bakanı’na ve Adalet Bakanı’na çağrıda bulunarak, gerekirse Hakkari’ye giderek soruşturmanın başında durması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

BDP lideri, ‘katliam’ olarak nitelediği olayın zamanlamasının son derece önemli olduğuna dikkati çekti ve şunları söyledi:

“ARİFE GÜNÜ 9 PKK’LIYI ÖLDÜREN KİMSE BUNU YAPANLAR DA ONLARDIR”

“Her şeyden önce bu katliamın yaşandığı bölge, Arife Günü, 9 PKK’lının öldürüldüğü bölgedir ve bizce o olayla bu olay arasında doğrudan bağlantı vardır. Bundan hiçbir şüphe duymuyoruz. Onu yapanlar kimse, bunu yapanlar da onlardır.”

“ATEŞKESİN UZATILMASI ÇABALARINA DENK GELDİ; BU DA ÇOK İLGİNÇTİR”

Demirtaş, yine olayın zamanlamasının, PKK’nın ilan etmiş olduğu ateşkesin sonuna yaklaşılırken, bu ateşkesin uzatılması yönünde çabaların harcandığı bir döneme de denk geldiğinin altını çizdi ve “Dolayısıyla bu da çok ilginçtir,” dedi.

Başka bir ilginç gelişmeyi de paylaşmak istediğini söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti:

“Dün öğlen saatlerinde, sayın Cemil Çiçek, Adalet Bakanı sayın Sadullah Ergin ile bugün saat 14’te TBMM’de, sayın Başbakan’ın odasında Eş Başkanımız Gültan Hanım ile birlikte bir görüşme gerçekleştirecektik. Bu görüşme, dün öğlen saatlerinde netleşti. Karşılıklı talep üzerine gelişen bir görüşme diyebiliriz. Ve bu görüşmeye, 1 saat kala basına da duyurulacak, çıkışta da basın toplantısıyla, görüşmenin sonuçları kamuoyuyla, sizlerle paylaşılacaktı. Ve bu görüşmeden, sadece bizim telefonlarımızı dinleyenler haberdardır. O ana kadar başka kimse bu görüşmeyi bilmiyordu. Sadece, provokatif bir gelişme olmasın diye titizlikle, görüşmenin son saatine kadar bizler en azından kamuoyuyla paylaşmayı düşünmüyorduk. Fakat bugün, Diyarbakır’dan bu görüşme için havaalanına geldiğimizde Hakkari’deki olayı duyduk. Ve Ankara’da uçaktan indiğimizde, hükümetin bu görüşmeyi iptal ettiğini, birkaç gün ertelediğini öğrendik. Bu da çok önemli bir gelişme.”

Haberin Devamı

ATEŞKES DÖNEMLERİNDEKİ SALDIRILARA DİKKATİ ÇEKTİ

PKK’nın geçmişteki ateşkes dönemlerinde gerçekleştirilen saldırılara dikkati çeken BDP lideri, bugünkü görüşmenin ertelenmesiyle, geçmişteki söz konusu olaylar arasındaki benzerliğin altını çizdi.

Demirtaş, bu benzetmenin ardından şunları söyledi:

“İYİ ÇOCUKLAR SAHNEDEDİR"

“Bu olayın ne olduğu çok açık ortadadır. Sadece, bu iyi çocukların kimler olduğu ve kimler tarafından korunduğu şu aşamada karanlıktır. İyi çocuklar sahnededir. Dolayısıyla hükümet, bugüne kadar yaptığı gibi, bu defa da bu provokasyona teslim olmuştur.”

Haberin Devamı

“YARIN HAKKARİ’YE GİDECEĞİZ”

Yarın, BDP olarak Hakkari’ye gideceklerini duyuran Demirtaş, bugünkü olayın, ülkede yeniden çatışmalara sebebiyet vermemesi için çaba göstereceklerini söyledi ve hükümetten de duyarlılık ve cesaret beklediklerini belirtti.

HÜKÜMETLE GÖRÜŞME TALEBİ KİMDEN GELDİ?

Açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Demirtaş, hükümetle görüşme talebinin kimden geldiğinin sorulması üzerine, “Karşılıklı bir talepti diyelim. Bizim, basın üzerinden ifade ettiğimiz ‘Görüşmeye hazırız’ talebimize, hükümet olumlu cevap vermişti’,” diye konuştu.

ANKARA/DHA