Siyaset Hükümetten gözaltı açıklaması
Paylaş
Hükümetten gözaltı açıklaması

Ergenekon kapsamında gerçekleştirilen 10 gazetecinin gözaltına alınmasına dair hükümetten açıklamalar geldi

Arınç gazetecilerin Ergenekon soruşturması kapsamında dün tutuklananan basın mensuplarıyla ilgili sorularına şu yanıtları verdi:

"Yürütmenin bu konuda herhangi bir talimatı yoktur. Nedim Şener’i başarılı bir gazeteci olarak biliyorum. Ödül aldığında arayıp tebrik etmiştim Ama bu söylediklerim gazetecilik adına söylediklerim. Onun dışında herhangi bir suçlama varsa dava açılmasını, serbest kalmalarını hatta beraat etmelerini dilerim Basın mensuplarının sonuna kadar yazdıkları ya da çizdiklerinden dolayı suçlanmamaları gerektiğine inanırım. Basın özgürlüğü aynı zamanda demokrasinin gücüdür. Basın mensuplarının sadece bu 3-5 kişiden ibaret olmadığını biliyorum.

TCK’nın 4 maddesinde iyileştirme yapan bir tasarıyı Meclis’e sevketmek üzereyiz. Bundan sonra basın mensubu kardeşlerimiz sadece yazdıklarından dolayı suçlanmayacaklar ama adi suçlar ya da terörle bağlantılı suçlar her zaman soruşturulmalı. Arkadaşlarımıza geçmiş olsun diliyor ve bir an önce soruşturmanın tamamlanmasını diliyorum."

Çiçek: Beklentimiz bu soruşturmanın bir an önce sonuçlanması

"ÖDÜL ALMAK SUÇ İŞLEME İMTİYAZI VERMEZ"

"Uluslararası başarı ödülü almak kimseye suç işleme imtiyazı vermez. Bugün yargılananlar arasında kuvvet komutanlığı yapmış olanlar var. Bu olaylara bakarak 'Türkiye’de basın özgürlüğü kalmamıştır' demek çok insafsız bir yargı olur."

BAKAN ERGÜN: ÜZÜLÜYORUZ

“Ergenekon” soruşturması kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınmalarını ve basın özgürlüğünün tehdit altında olduğuna ilişkin yorumları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bakan Ergün, savcıların hangi nedenle bir gözaltı kararı aldıklarını ve kişileri sorguladıklarını bilmediklerini, bunun nedeninin de soruşturmanın gizlilik esasına göre yürütülmesi olduğunu söyledi.

Kamuoyundaki tartışmalarda, bu insanların kitap yazdıkları için konuştukları ya da hükümet muhalifi birtakım beyanlarda bulundukları için gözaltına alındıklarının ifade edildiğini belirten Ergün, böyle bir yaklaşımı kabul etmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

İnsanların ne kitap yazdıkları ne de hükümeti eleştirdikleri, hükümet karşıtı söylemlerde bulundukları için gözaltına alınamayacaklarını söyleyen Ergün, “böyle bir nedenle gözaltına alınma olabilir mi?” dedi. Bakan Ergün, şöyle devam etti:

“Soruşturmanın gizliliği çerçevesinde kim hangi ön delillere dayanarak bir arama işlemine, bir gözaltı işlemine tabi tutulmuştur. Bu bilinmeden yapılan yorumlar bence eksik yorumlar olur. Bu gibi durumlarda kişilerin yüzlerine karşı hangi nedenle gözaltına alındıkları, eğer mahkemeye sevk ediliyorlarsa niçin sevk edildikleri ya da tutuklanıyorlarsa hangi nedenle tutuklandıkları söylenmektedir. Bu söylenenler çerçevesinde, deliler çerçevesinde konuyu değerlendirmek lazım.”

Daha önce de birçok kişiyle ilgili bu tür tartışmalar olduğunu ve sonunda mahkemelerin tutuklama kararı verdiğini belirten Ergün, iddianameler yazıldıktan sonra konunun farklı bir mecraya girdiğini, bu sefer de tutukluluk sürelerinin uzunluğunun tartışılmaya başlandığını söyledi. Ergün, insanların çok uzun süre tutuklu kalmalarının iyi birşey olmadığını, bunun tartışılması, yerli yerine oturtulması gereken başka bir mesele olduğunu kaydetti.

'HÜKÜMET YARGIYA DİREKTİF VERMEZ'

Tartışmaların çok sağlıklı bilgilere dayanmadan yapıldığını yineleyen ve biraz da “sanki hükümet (şunları gözaltına alın, şunları tutuklayın) gibi talimatlar veriyormuş havasında” konuların tartışıldığını anlatan Ergün, “Olandan bitenden bağımsız bir şekilde hükümetin yargıya direktif vermesi mümkün mü? Böyle birşey olabilir mi?” dedi.

Bu durumu “hükümeti eleştiren, muhalif yazılar yazan insanların tutuklanması” şeklinde yorumlamanın haksızlık olacağını ifade eden Bakan Ergün, “Biraz bekleyelim belki de gözaltına alınan kişiler yeterli delil olmadığı görülerek salıverileceklerdir veya bilgilerine başvurulup bırakılacaklardır. Bunları şu anda bilmiyoruz. O yüzden ben tartışmayı biraz yanlış bir mecrada yaptığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

'ÜZÜLMÜYOR MUYUZ?'

Gazetecilerin birtakım suçlamalara maruz kalarak gözaltına alınmalarını, tutuklanmalarını kendilerinin de üzülerek seyrettiklerini belirten Ergün, hiç kimsenin gözaltına alınmasını, tutuklanmasını, mahkemeye düşmesini istemeyeceğini söyledi. “Ama Türkiye'de bazı yanlış işler yapılıyorsa bu yanlış işlere göz mü yumulsun, bu işler devam mı etsin?” diyen Ergün, böyle olup olmadığının süreç içinde ortaya çıkacağını kaydetti.

(A.A.)

3

Haberin Devamı