Yaşam Hulki Aktunç hayatını kaybetti

Hulki Aktunç hayatını kaybetti

Paylaş
Hulki Aktunç hayatını kaybetti

Uzun bir süredir kanser tedavisi gören şair- yazar Hulki Aktunç yaşama veda etti

Öykülerinde geleneksel anlatı ögelerini modernitenin olanaklarıyla ustaca harmanlayan Hulki Aktunç hayatını kaybetti. 62 yaşında aramızdan ayrılan öykücü, şair ve ressam Aktunç’un cenazesi 1 Temmuz Cuma günü Erenköy Galip Paşa Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda babasının yanına defnedilecek.

Haberin Devamı

Uzun süredir kanser tedavisi gören 1949 doğumlu yazar Hulki Aktunç hayatını kaybetti.

Bir dönem Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan Aktunç, edebiyatın her alanında eserler verdi.

Aktunç'un yazı yaşamı, dönemin önemli dergilerinden Yeni Ufuklar’da başladı (1968). İlk kitabı Gidenler Dönmeyenler ile Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü (1977), Bir Çağ Yangını romanı ile Abdi İpekçi Ödülü’nü (1981), Bir Yer Göstericinin Hayatı ile Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü (1990) kazandı. Aktunç son olarak 2010 Metin Altıok Şiir Ödülü'nü kazanmıştı.

İki öyküsü filme - Aşka Kimse Yok (Yön. Osman Sınav), Bir Yer Göstericinin Hayatı (Yön. Tülay Eratalar) - uyarlanan Aktunç, resme olan derin ilgisiyle de tanınıyordu.

Haberin Devamı

'BÜYÜK ARGO SÖZLÜĞÜ' ALANINDAKİ TEK ESERDİ

“Yirmi dilin konuşulduğu bir yerde (Kadıköy ’de) büyüdüm ve dilin kendisi bana yazma isteği verdi” diyen ve yapıtlarında argoyu otantik bir şekilde kullanan Aktunç ’un dil üzerine çalışmalarının bir ürünü de Büyük Argo Sözlüğü olmuştur. Bu çalışmanın kendi edebiyat yaşamı içindeki yerini şöyle değerlendirir Aktunç: “Ben edebiyatta kendi kalbimin argosunu ortaya koymak istedim. O yüzden de hikâye yazdım, şiir yazdım, roman yazdım, sözlük yazdım, denemeler yazdım. Benim gördüğüm budur, çünkü edebiyat aslında kendisine yönelik bir argo.”

ESERLERİ

Şiir

Sır Kâtibi (1989), Islıkla Tarihçe (1989), Adresim Aynalar (1991), Şarkılar (1992), İnsan Aşklarının Külüdür (1993), Istıraplar Ansiklopedisi (1994), (Şiirlerinden bir seçme, şairin de katıldığı kolektif çeviri çalışmalarında, Theo Dorgan, Tony Curtis ve Orhan Koçak tarafından İngilizceye çevrildi: Twelfth Song, On İkinci Şarkı (1998), Bir Şeyin Varoluşu

Öykü

Gidenler Dönmeyenler (1976), Kurtarılmış Haziran (1977), Ten ve Gölge (1985), Bir Yer Göstericinin Hayatı (1989), Güz Her Şeyi Bilir (1998).

Roman

Bir Çağ Yangını (1981), Son İki Eylül (1987).

Deneme

Erotologya? (2000), Aforistika (2001).

Sözlük

Büyük Argo Sözlüğü (1990).