Hurmayla hazırlayabileceğiniz en lezzetli ve pratik tarifler

Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen hurma aynı zamanda lezzetiyle de birçok tatlı alternatiflerine çok yakışıyor. İşte kolayca hazırlayabileceğiniz lezzetli hurmalı tatlı tarifleri...

14 Mart 2018, Çarşamba 12:09
A A
Yumurtalı hurma tatlısı

Yumurtalı hurma tatlısı

Malzemeler:  • 400 gr hurma • 1 yemek kaşığı tereyağı • 3 yumurta • 1 çay bardağı toz şeker • Yarım çay bardağı su  Hazırlanışı:  Fazla zaman harcamadan hazırlayacağınız yapımı kolay, sunumu şık lezzete ne dersiniz. Su ve şekeri kaynatıp ılınmaya bırakın. Tereyağını eritip hurmaları kavurun. Üzerine çırpılmış yumurtaları döküp kısık ateşte pişirin. Şerbeti üzerine gezdirip servis yapın.

Çikolatalı hurma topları

Çikolatalı hurma topları

Malzemeler:  • 500 gram hurma  • 1 adet yeşil elma  • 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu  • 10 adet pötibör bisküvi  • 1 tatlı kaşığı tereyağı  • 1 çorba kaşığı tozşeker  • 1 paket kakao  • 1 kahve fincanı süt  • 2 su bardağı beyaz damla çikolata  Hazırlanışı:  Hurma ve elmayı ufak doğrayın. Hurma, elma, rendelenmiş portakal kabuğu, ve kırılmış bisküviyi karıştırın. Tereyağı ve tozşekeri ocağa oturtun. Tereyağı eriyince, kakaoyu ekleyin. Hurmalı karışımı ilave edip, üzerine sütü gezdirin. İyice karıştırıp, ocaktan alın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Beyaz damla çikolataya bulayıp, servis yapın.

Elmalı hurmalı tart

Elmalı hurmalı tart

Malzemeler:  • 1 su bardağı küp doğranmış hurma • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi • 1 paket yulaflı biskuvi • 1 yemek kaşığı tereyağı • 2 yemek kaşığı tozşeker • 1-3 yemek kaşığı arası süt (gerektiği kadar) • 4 adet elma • 2 bardak su yarım limon suyu • 1 tatlı kaşığı tarçın • 2 adet karanfil • 1/2 su bardağı elma suyu veya su • 1/2 su bardağına yakın tozşeker • 2-3 yemek kaşığı kuru üzüm  Hazırlanışı:  Doğradığınız hurmaları robottan geçirip biraz daha parçalayın. Süt hariç diğer malzemeleri ilave edip ara sıra çalıştırarak robotta parçalayıp karıştırın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. İri yapısı olmalı, malzemeler un ufak edilmemelidir. Elinizle karışımdan bir parça alıp bastırarak birleşip birleşmediğini kontrol edin. Yeterince ıslak değilse 1-2 yemek kaşığı süt ilave ederek karıştırın. Tercihen altı çıkan veya yuvarlak tart kalıbınızın tabanına malzemeyi döşeyip bastırarak düzleştirin. Kullanana kadar buzdolabında saklayın. Limonlu suyu büyük bir kada alın. Elmaları tek tek soyup önce dörde bölerek çekirdeklerini çıkarın. Dilimleride enlemesine yarım cm. kalınlığında doğrayıp suya aktarın. Bütün elmaları bu şekilde hazırladıktan sonra yayvan bir tencereye diğer malzemelerle birlikte aktarıp arada karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Elmaları geniş bir tabağa suyundan süzerek alıp hafif soğutun. Kalan elma suyu şurubunu biraz daha kaynatıp hafif koyu bir kıvam almasını sağlayın. Ilınmış elmaları hazırladığınız tabana yayın. Şurubu üzerine gezdirip biraz soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Hurmalı Fas kurabiyesi

Hurmalı Fas kurabiyesi

Malzemeler:  • 125gr. tereyağı  • yarım su bardağı tozşeker  • 1 ufak çay bardağı sıvıyağ  • 1 adet yumurtanını beyazı • yarım paket kabartma tozu • yarım paket vanilya • 1 yemek kaşığı yoğurt • 3-4 su bardağı arası un • Ceviz içi • Robotta çekilmiş hurma  • 1 çay kaşığı tarçın • Servis için pudra şekeri  Hazırlanışı:  Tereyağı ve tozşekeri hamur karıştırma kabında mikserle karışıp krema haline gelene kadar çırpın. (1-2 dakika) Sıvıyağı ekleyerek çırpmaya devam edin. Yumurta akını ve yoğurdu ekleyip karışıma yedirin. 3 su bardağı unu kabartma tozu ve vanilya ile birlikte karışımın üzerine eleyip karıştırın. Ele yapışmayan orta sert bir hamur elde edene kadar un ilave ederek hamuru elinizle yoğurun. İç malzemeleri karıştırın. Cevizden büyük bir parça hamur alıp avucunuzda bastırarak açın. Hurmalı içten tatlı kaşığı kadar koyup kapatın ve oval olacak şekilde hafif yuvarlayarak düzeltin. Az yağlı tepsiye bu şekilde kurabiyeleri dizin. Çatalla bastırarak verev çizgiler elde edin. Isıtılmış 170C derece fırında altı üstü hafif kızarana kadar pişirin. Ilınınca pudra şekeri eleyip servis yapın.

Hurmalı sütlü tatlı

Hurmalı sütlü tatlı

Malzemeler:  • 1 lt süt • 2. 5 yemek kaşığı un • 2. 5 yemek kaşığı nişasta • 1 çay bardağı şeker • 1 paket vanilya • 19-20 tane hurma  Hazırlanışı:  Hurmaların çekirdeğini çıkarıp rondoya koyalım. 4-5 yemek kaşığı süt ekleyip ikisini birlikte çekelim püre haline getirelim. Muhallebisini hazırlayana kadar bekleyedursun. Süt, un, nişasta ve şekeri tencereye alalım sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim. Koyulduğunda vanilya koyup karıştıralım. Daha sonra hazırladığımız hurma püresini de ekleyip karıştıralım bir taşım daha kaynadıktan sonra kuplara pay edelim. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dolaba kaldıralım soğusun. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyip servis yapabilirsiniz afiyet olsun

Hurmalı muffin

Hurmalı muffin

Malzemeler:  • 1 adet yumurta • 3/4 su bardağı tozşeker • yarım su bardağı 2 yemek kaşığı sıvıyağ • yarım su bardağı 2 yemek kaşığı yoğurt • 2 su bardağından biraz fazla un • 1 silme tatlı kaşığı karbonat • 1 su bardağı kadar ayıklanıp küp doğranmış hurma • Yarım su bardağı ceviz içi  Hazırlanışı:  Geniş bir kapta yumurta, tozşeker, sıvıyağ ve yoğurdu tahta kaşıkla birleşene kadar karıştırın. Unu karbonat ile birlikte eleyip ilave edin ve 8-10 defa yine un ıslanıp birleşene kadar (daha fazla değil) karıştırın. Hurmaları birbirlerine yapışmamaları için biraz unla karıştırıp ceviz ve kullanıyorsanız damla çikolata ile birlikte ilave edip tekrar hafif karışmasını sağlayın. Muffin kağıtları serilmiş kalıplara kaşıkla aktarıp tozşeker serpiştirdikten sonra 170C derecede kabarıp iyice kızarana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin. Kalıptan çıkarıp ılındıktan sonra servis yapın.

Hurmalı tel kadayıf

Hurmalı tel kadayıf

Malzemeler:  • Yarım kg tel kadayıf  • 3 çorba kaşığı oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı  • 10 adet hurma  • 1 su bardağı esmer şeker  • 1 su bardağı su  • Yarım limonun suyu Hazırlanışı:  Şerbeti için, esmerşeker ve suyu bir tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 1 dakika sonra ocaktan alın. Kenarda soğutun. Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, iri doğrayın. Kadayıfı bir kaba alıp avucunuzda ufalayın. Tereyağını ekleyip kadayıfla birlikte ovun. Bir kahve fincanının içine birkaç tutam kadayıf koyup üzerine bastırın. Daha sonra ortasına bir iki parça hurma yerleştirin. Yeniden kadayıf koyup elinizle bastırın. Yağlanmış bir fırın tepsisine fincanı ters çevirerek çıkarın. Kalan tüm kadayıfı aynı şekilde hazırlayıp tepsiye sık sık yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından alıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Kadayıf şerbeti çekince servis yapın..

Hurmalı cheesecake

Hurmalı cheesecake

Malzemeler:  • 1 su bardağı bisküvi • 1/4 su bardağı toz şeker • 4 silme yemek kaşığı margarin • 2 paket cream cheese  • 1 1/4 su bardağı kahverengi şeker • 3 yumurta  • 2 silme yemek kaşığı un • 1 paket toz vanilya • 2 su bardağı çekirdekleri çıkarılıp doğranmış hurma • 3/4 su bardağı toz şeker • 3/4 su bardağı su  Hazırlanışı:  Alt taban malzemelerini mutfak robotunuzdan geçirip karışmasını sağlayın. Yağlanmış kelepçeli kek kalıbınıza kaşığın tersi ile eşit düzlükte yayıp bastırarak düzeltin. İçini yaparken buzdolabında bekletin. Eğer mutfak robotunuzun haznesi genişse yine ayni robotta veya genişçe bir kasede oda ısısındaki cream cheese'i krema gibi olana kadar çırpın (10-20 saniye kadar). Kahverengi şekeri ilave edip yine karıştırın. Ara sıra kenarlarından içeriye doğru sıyırıp iyice karışmasını sağlayın. Yumurtaları tek ,tek ilave edip yine karıştırın. En son un ve vanilyayı serpiştirerek ilave edip en son tekrar hafifçe çırpın. Hazırladığınız kalıba boşaltıp önceden ısıtılmış 160C dereceli fırında 55 dakika kadar ortası sertleşmeye yüz tutana kadar pişirin. Kalıpta soğuduktan sonra kenarlarından bıçakla geçirip kelepçeyi çıkarabilirsiniz. Alt tabanını çıkarmayın. Ceviz hariç üst malzemeleri tencereye koyup karıştırın. Koyulaşıp suyunu çekene kadar pişirin. En son cevizi ekleyip ılınmaya bırakın. Ilındıktan sonra düzgün şekilde cheesecake'inizin üstüne yayın. Dolapta iyice soğuduktan sonra kekiniz servise hazırdır.

Bisküvili hurma tatlısı

Bisküvili hurma tatlısı

Malzemeler:  • 2 paket kakaolu petibör bisküvi • 1 kilo Trabzon hurması • 1 su bardağı toz şeker • 1 paket vanilya • 1 çorba kasesi fındık içi • 3 yemek kaşığı mısır nişastası • 3 çay bardağı süt • 2 çorba kaşığı kakao • Yarım su bardağı toz şeker  Hazırlanışı:  Hurmaların saplarını çıkarıp ortadan ikiye bölüyoruz. Eğer hurmaların çekirdekleri var ise çıkartıp doğrayıcı ya atıyoruz ve püre haline gelinceye kadar çeviriyoruz. Hurma püresini tencerenin içerisine alıyoruz. Üzerine şeker ile vanilyayı ilave ediyoruz. Ocağın üzerine alıp çırpma teli ile karıştırarak pişiriyoruz. Nişastayı geniş bir kaseye alıyoruz. Üzerine bir miktar su ilave ederek karıştırıyoruz. Bir taraftan hurmayı karıştırırken bir taraftan da nişastalı suyu ilave ediyoruz. Bir kaç dakika bu şekilde pişirip ocağın altını kapatıyoruz. Sosunu hazırlamak için başka bir tencerenin içerisine sütü, kakaoyu ve şekeri koyuyoruz. Ocağın üzerine alarak çırpma teli ile karıştırarak kıvamı koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Borcam bir tepsiye bir sıra kakaolu bisküvi diziyoruz. Üzerine bir miktar hurmalı krema döküp yayıyoruz. Bol miktarda fındık parçaları serpiştirip, bu şekilde üç kat bisküvi döşüyoruz. Tatlımız bir miktar soğuduktan sonra en son çikolatalı sos döküyoruz. Üzerine yine fındık serpiştirip kare dilimleyerek servis ediyoruz.  

Hurmalı bar

Hurmalı bar

Malzemeler:  • 1 1/4 su bardağı un • 1 su bardağı yulaf • 1/2 su bardağı kahverengi şeker • 125 gr. tereyağı veya margarin, oda sıcaklığında  • 1 silme çay kaşığı karbonat • 1 silme çay kaşığı tarçın • 1 silme çay kaşığı tuz • 1 su bardağı çekirdeği ayıklanmış hurma • 3/4 su bardağı su • 2 yemek kaşığı kahverengi şeker  Hazırlanışı:  Fırını 185C dereceye ayarlayın. Kare kek kalıbınızı (9 inch / 22-23 cm) alüminyum folyo ile kenarlardan sarkacak şekilde kaplayın ve daha sonra yağlayın. Alt ve üst hamuru hazırlayın: Büyük bir kasede elinizle unu, yulafi, şeker, yağ, karbonat, tarçın ve tuzu karışım bir araya gelene kadar karıştırın. 2 su bardağı alıp hazırladığınız kalıba dökün ve iyice bastırarak düzeltin. 10 dakika ısıtılmış fırında pişirin. Fırından alıp tamamen soğuması için bırakın. Bu arada hurmalı içi hazırlayın: Orta büyüklükte bir tencerede hurmaları şeker ve su ile birlikte orta ısıda sık, sık karıştırarak pişirin. İçi kaseye boşaltıp dolapta 30 dakika kadar soğutun. Hurmalı iç soğuduktan sonra fırını tekrar 375F (185C) dereceye ayarlayın. İç malzemeyi düzgünce yarı pişmiş hamura yayın. Kalan topaklı hamuru üstüne serpiştirin. 35-40 dakika kadar üstü kızarana kadar pişirin. Kalıbın içinde tezgahta soğumaya bırakın. Soğuyunca alüminyumdan çekerek dışarı alın ve kare şeklinde keserek servis yapın.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.