Yaşam 'Hürrem Sultan' evlilikleri kurtarıyor

'Hürrem Sultan' evlilikleri kurtarıyor

Paylaş
'Hürrem Sultan' evlilikleri kurtarıyor

Evliliklerde eşler arasında sık sık yaşanan çatışmalar evliliği bitirme noktasına getirirken uzmanlar ailenin sürdürülebilirliği için önemli uyarılarda bulunuyor

İlişkilerinde sorun yaşayan çiftler sağlıklı bir evlilik için alternatif iletişim modelleri denemeliler. Osmanlı tarihinin unutulmayan sultanlarından olan Hürrem Sultan’ın ilişki modeli evlilik ilişkileri açısından örnek alınacak nitelikte...

Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan sağlıklı evlilik ilişkisi ile ilgili bazı önerilerde bulundu: “İnsan hayatında iki önemli karar vardır. Bunlardan biri meslek diğeri de eş seçimidir. Evlilikte doğru kişiyi bulmak kadar evliliğe nasıl bir anlam yüklendiği ve beklentiler de son derece önemlidir. Beklentiler birbirine ne kadar yakın olursa uyum da o kadar kolay gerçekleşir."

Haberin Devamı

Sürekli çatışma yaşayan ama bir türlü de çözüm üretemeyen çok sayıda çiftin olduğunu vurgulayan Rektör Tarhan, “Böyle durumlarda iki tarafın da tutumunu değiştirmemesi daha da büyük çatışmalara hatta boşanmalara kadar gidebiliyor. Sürekli tekrarlanan çatışmaların önüne geçmek için taraflardan birinin yöntem değiştirmesi durumu çözüme kavuşturur. Gerek kültürel yapımız gerekse aile içindeki rol dağılımı bu konuda akıllı davranmayı kadına yüklüyor”

"HER KADIN BİRAZ HÜRREM SULTAN GİBİ OLMALI"

Son dönemlerin çok seyredilen ve zaman zaman da tartışmalara konu olan "Muhteşem Yüzyıl" dizinin en dikkat çeken karakterlerinden birini Hürrem Sultan.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan çatışmalı evlilikte tarihimizin önemli kişiliklerinden ve sultanlarından Hürrem Sultan’ın ilişki yaklaşımına dikkati çekti:

Haberin Devamı

“Siyasi sonuçlarını bir kenara bırakırsak Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahı avucunun içine alabilen Hürrem Sultan alttan alarak, erkeğini yönetmeyi ve yönlendirmeyi başarabilmiş bir kadındır.

"GÜZEL SÖZ SEVGİYİ ARTIRIR"

Tarihteki bazı kaynaklara göre Kanuni, kendisine isyan eden Hürrem Sultan’ın oğullarından birinin idam edilmesine karar verir. Hürrem Sultan oğlunu kurtarmak için Kanuni’ye “Sen ne biçim babasın, oğlunu nasıl öldürmeyi düşünürsün?” demek yerine ‘Yüksek ruhlarda kin barınmaz, sen yüksek ruhlu bir insansın, affet oğlunu’ demiş, Kanuni de bu sözlerden etkilenerek oğlunu affetmiştir. Burada Hürrem Sultan, Kanuni’nin olumlu özelliklerini ön plana çıkararak beklenmedik bir şekilde onun kararını değiştirmeyi başarmıştır.”

Tıpkı Hürrem Sultan gibi, eşler evlilikte yaşanan sorunları çözmek için sürekli çatışmaya girmek yerine karşı tarafın olumsuz özelliklerini bir kenara bırakıp olumlu özelliklerine odaklanmalı ve duygularına hitap etmelidir.

Birçok sorunu çözmek için güzel söz söylemek bile yeterlidir. Güzel söz sevgiyi artırır. Güzel konuşmak için de insanın önce güzel görmesi gerekir. Güzel sözler ise iyi ilişkiler kurar, pozitif çekim oluşturur.

POSTA İNTERNET / YAŞAM

Haberin Devamı