Siyaset 'Hüseyin ile Yezid aynı masada olur mu?'
Paylaş
'Hüseyin ile Yezid aynı masada olur mu?'

Maraş Katliamı'nın 1 numaralı sanığı Ökkeş Şendiller'in, Alevi Çalıştayı'nın davetlileri arasında olması krize dönüştü

BAKAN TELEFONLA ARADI

Ankara’da muharrem ayının ilk gününe denk gelen 17 Aralık’ta yapılacak Alevi çalıştaylarının 6’ncı ve son oturumu, davetliler arasında bulunan Maraş Katliamı sanığı Ökkeş Şendiller nedeniyle krize dönüştü. Hükümeti temsil eden Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kemal Kılıçdaroğlu, Arif Sağ, Kamer Genç, Bayram Meral, Akın Birdal, Prof. Dr. Cengiz Güleç, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Derviş Günday, Haluk Özdalga, Namık Kemal Zeybek, Seyfi Oktay, Mukadder Başeğmez, Haşim Haşimi ve Mehmet Moğultay gibi katılımcıları bizzat telefonla arayarak davet etti.

‘TABANA MESAJ VERİYORLAR’

Ancak Arif Sağ, Fikri Sağlar ve Kamer Genç gibi isimler, Ökkeş Şendiller’in de olduğu toplantıya katılmayacaklarını açıkladı. Eski bakanlardan Fikri Sağlar, “O olursa ben yokum. Ellerinde Alevi kanı olanlar nasıl katlettiklerini mi anlatacaklar? Arif Sağ ve Ercan Karakaş ile de görüştüm. Şendiller katılırsa onlar da toplantıya gitmeyecek” dedi. Ökkeş Şendiller ise tepkilerle ilgili soruya “Onların biraz tabana dönük mesaj vermeye çalıştığını düşünüyorum?” yanıtını verdi.

BAKAN ÇELİK: ERTELEME YOK

Bazı Alevi örgütleri Şendiller’in davetini, “Yahudi toplantısına Hitler çağrılır mı?” diye eleştirirken Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da bu davetin gaf ötesi derin bir anlam taşıdığını savundu. Ali Yıldırım, “Bu plan Hüseyin ile Yezid’i aynı masaya çağırmaktan başka bir anlam taşımamaktadır” dedi. Devlet Bakanı Faruk Çelik ise Şendiller’i çalıştaya kendisinin değil, bürokratların davet ettiğini açıklarken “O da Alevi olaylarıyla ilgili biri” dedi.

‘BİZ MAHKEME DEĞİLİZ’

Çalıştay Moderatörü Necdet Subaşı, Alevilerin en büyük yaralarından biri olan Maraş olaylarını konuşmanın, çalıştayın görevleri arasında yer aldığını söyledi. Subaşı şöyle konuştu: “Ökkeş bey Maraş olaylarıyla ilgili kamuoyunda bilinenin aksine kendisinin çok farklı yaklaşımı olduğunu iddia ediyor. Şu anda katılacağını açıklayan 58 kişi var. Mahkeme değiliz. Madımak olayını, Gazi ve Çorum olaylarını konuşmayacağız da ne yapacağız? Kendimiz çalıp kendimiz mi oynayacağız?”

SOYADINI DEĞİŞTİRDİ

1978’deki Maraş olaylarıyla ilgili davanın 1 numaralı sanığı olan ülkücü Ökkeş Kenger, 12 Eylül 1980 darbesinden önce beraat etmişti. Ökkeş Kenger daha sonra soyadını Şendiller olarak değiştirmişti. 19 Aralık 1978’de Kahramanmaraş’taki bir sinemaya bomba atılmasıyla başlayan olaylarda, 111 Alevi vatandaş vahşice katledilmişti. O zamanki adıyla Ökkeş Kenger, milliyetçi bir filmin gösterildiği sinemaya bomba atarak provokasyona yol açmakla suçlanmıştı.

KERBELA'NIN SORUMLUSU

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in torunu, 4’üncü Halife Hz. Ali’nin oğlu olan Hüseyin, Emevi devleti hükümdarı olan Muaviye’nin, halifeliği kendisinden sonra oğlu Yezid’e bırakma kararına, “Halifelik kurumunda saltanat olmaz” diyerek isyan etmişti. Emevi birlikleri, Hüseyin ve beraberindeki 72 kişiyi 680 yılının muharrem ayının 10’uncu gününde Kerbela’da katletti. O günden bugüne Yezid, İslam dünyasında, özellikle de Şii ve Alevi inancında, zulmün ve kötülüğün sembolü olarak anıldı. Hüseyin’in sevenleri yüzlerce yıldır Kerbela şehitleri için ‘Aşure Günü’ olarak da bilinen muharrem ayının 10’uncu günü yas tutar.

2

Haberin Devamı