Kültür - Sanat Hüzün ve azim dolu bir kavuşma hikayesi
Paylaş
Hüzün ve azim dolu bir kavuşma hikayesi

Saroo Brierley’in yıllar sonra ailesini bulma hikayesini kaleme aldığı ‘Eve Giden Yol- Lion’, gerçek bir hayatta kalma hikayesi. Kitap filme de çekildi ve Oscar’a aday oldu

Aslı TUNÇ

“Eve Giden Yol – Lino” çaresizlik ve umudun iç içe geçtiği sarsıcı bir hikâye. Yazar Saroo Brierley’in gerçek yaşam öyküsü olması itibariyle sayfaları çevirirken duyulan heyecan ve merak ikiye katlanıyor.

Hindistan’ın küçük ve yoksul bir kasabasında doğan ve beş yaşında kaybolarak kayıtlara yetim olarak geçen küçücük bir çocuğun hayatta kalma mücadelesi inanılmaz. Nereye gittiğini bile bilmediği bir trende kapalı kalarak yaklaşık otuz saat boyunca sesini kimseye duyuramayan Saroo’nun yolculuğu dünyanın en tehlikeli şehirlerinden Kalküta’da sonlanıyor. Saroo’nun bu ürkütücü şehirde başlayan ve evlatlık olarak gittiği Avustralya’da devam eden macerasına ortak olurken çoğu zaman gözyaşlarınızı tutamayacaksınız. Epsilon Yayınevi tarafından yayımlanan bu yaşam öyküsünü çevirirken duygu dolu saatler geçirdiğimi itiraf etmem gerek.

‘Annem beni merak etmiştir’

Saroo Brierley’i imkânsız gibi görünen bir arayışa, ailesine bulmak için yapacağı yıllar süren bir araştırmaya yönlendiren duygu ise yürekleri sızlatıyor. Beş yaşında evinden çıkarak, bir daha annesine ve kardeşlerine geri dönemeyen yazar; evinden çok uzaklara, dünyanın diğer bir ucuna sürüklendikten sonra her gece başını yastığa koyduğunda şunu düşünür: “Annem beni çok merak etmiştir.” Ve bu düşünce onu Hindistan’ı baştan sona tarayarak, çocukluk anılarının izini sürmeye ve ismini tam olarak anımsayamadığı o küçük ve sefalet içindeki kasabayı bulmaya iter onu.

Bu müthiş hikâyenin ilk kez 2013 yılında Avustralya’da kitap haline geldi. Kitabın gördüğü beklenmedik ilgi film yapımcılarının dikkatini çekti. “Lion” ismi ile beyazperdeye taşınan bu film 2016’da en iyi film dahil altı dalda Oscar’a aday gösterildi. Filmin başarısı, bir taraftan Saroo Brierley’in hikâyesinin dünya çapında bilinir hale gelmesini ve kitaba olan ilginin artmasını sağlarken bir taraftan da Hindistan gibi az gelişmiş ülkelerdeki yardıma muhtaç sokak çocuklarının yaşadığı koşullar ve karşılaştıkları ölümcül tehlikelerle ilgili ciddi bir farkındalık yarattı.

Kitabın ilham vermesini umuyor

Geçtiğimiz günlerde özel bir organizasyon için İstanbul’a gelen Saroo Brierley ile yaptığımız görüşmede başından onca şey geçmiş o ufacık yetim çocuğun, bugün başarılı bir yazar ve azmi ile ilham veren genç bir adam olduğunu görmek oldukça etkileyiciydi. Günümüzde halen yüzbinlerce çocuğun içinde bulunduğu koşulları ve ne olursa olsun mücadele etmekten vazgeçmemek gerektiğini kendi yaşam öyküsünden yola çıkarak anlatan Saroo Brierley, kitabın benzer durumda olan insanlar için ilham verebilmesini umuyor.


Eve Giden Yol Lion
Saroo Brierley
Çeviri: Aslı Tunç
Epsilon Yayınevi
256 sayfa

Haberin Devamı