Ekonomi Hyundai i20 ile Uzun Dönem Test Bitti, İşte Sonuçlar!

Hyundai i20 ile Uzun Dönem Test Bitti, İşte Sonuçlar!

Paylaş
Hyundai i20 ile Uzun Dönem Test Bitti, İşte Sonuçlar!

Hyundai i20 ile Uzun Dönem Test Bitti, İşte Sonuçlar!

Yarın daha iyi olacak. Hyundai araçları her geçen gün gelişerek yollarına devam ediyor. 2000’li yılların ucuz araçları artık yılların markalarına tasarım dersi verir gibi duruyor. İşçilik, malzeme kalitesi, göz alıcı tasarım, gelişen sürüş performansı, gelecek nesil elektrikli motorlar ile buluştuğu zaman çok daha iyi bir Hyundai markası olacak. YAZI: Hasan Aytekin



Ben Hyundai i20’yi 3000 km’ye yakın kullandım. İstanbul ‘dan İğneada’ya, İstanbul’dan Yedigöller‘e gitmek isterken Yığılça ilçesi sınırları içinde bulunan Saklıkent Şelalesine ve Zonguldak üzerinde Amasra’ya kadar bir çok yolda i20 deneme şansım oldu.

Haberin Devamı

Gerek Yığılca’nın virajlı yollarında, gerekse İğneada’nın yol olmayan yollarında i20 zorlu yolların arabası olmadığını düşündürdü. Yumuşak direksiyonu yolda tutmanız için fazlaca güç harcamanız gerekiyor. Sürekli hızlanıp hız düşürdüğünüz virajlar, bozuk satıhlar sürücüyü yoruyor. Diğer taraftan aracın yola oturuşu, küçük motora rağmen aracın hızlanma isteği sürüşün olumlu yönlerinden. i20 tam bir şehirli. Şehir içindeki kullanımı ise yukarıda yazdığımın tersine kolay ve keyifli. Uzun dönem test aracımızdaki 1.2 litrelik motorun şehir içi günlük kullanımda sorun çıkartacağını sanmıyorum ancak biraz daha fazla yakıt tüketerek performanslı kullanıma mecbur kalabilirsiniz.

Yeni nesil küçük motorları artık her markada görmeye alıştık ama bu motorlar ne kadar sağlıklı soru işareti olmaya devam ediyor. Hyundai i20’nin 1.2’lik küçük benzinli motoru benim kullanımım sırasında sorunsuz ilerledi ama ben bu tip yeni nesil motorların daha çok denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tip motorlar fabrika verileri olarak düşük değerler verseler de günlük kullanımda bu değerlere ulaşmak için bence usta sürücüden fazlası olmak lazım. Burada i20 1.2’nin hakkını vermek lazım benim kullanımında yolda bırakacak bir motor olamadığını ispatladı. Bu küçük motor ile benim yakıt tüketimim ise en iyi halde 6.5 litrelerdeydi.

Haberin Devamı

Tasarım çizgisinde Hyundai’nin üzerine yok... Öncelikle i30 olmak üzere son Hyundai çizgilerini beğenerek takip ediyorum. Hem çizim hem de uyum olarak güzel modeller çıkıyor. Tüm modellerini teknoloji ve donanım olarak iyi bir yere getirdiler ama son bir iki yıldır gelişme bence biraz durdu. Araçlar her türlü donanımı bulundursa da gelişme hızını kaybetmiş bir görünüm sergiliyor. Bir diğer noktada markanın güvenlik konusunda yeterince önem vermiyormuş duruşu.

Hyundai i20, B segmentinde en çok satan ilk beşte yer alan bir model. Fiyatlandırması ve sunduklarıyla tercih ediliyor olması bir tesadüf değil. Uzun dönem testimize katılan 1.2 litrelik versiyonsa şehir içi kullanımı düşünen ve çok yol yapmayan tüketiciler için biçilmiş kaftan. Ancak uzun yol kullanmayı hedefleyenler bu modelin dizel versiyonlarıyla daha rahat edeceklerdir.

Haberin Devamı