Ekonomi IBAN'sız para transferi yok

IBAN'sız para transferi yok

Paylaş
IBAN'sız para transferi yok

Banka müşterileri, artık havale, EFT gibi işlemlerini uzun süredir üzerinde çalışılan Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) ile yapacak

AMAÇ AVRUPA'YA UYMAK

Avrupa Birliği’ne uyum sağlamak için, 1 Ocak’tan itibaren banka hesap numaraları 26 haneli olacak. Banka müşterileri havale, EFT gibi işlemlerini Merkez Bankası ve bankacılık sektörü temsilcileri tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) ile yapacak. 45 ülkenin kullandığı sistem ile kara para sorgulanması kolaylaşacak. IBAN internetten elektrik, su ödemelerinde gerekli olmayacak. IBAN sayesinde yanlış hesaba havalenin de önüne geçilecek.

TR KODLU HESAP NUMARASI

IBAN’ın ilk iki hanesinde Türkiye’nin kodu (TR) yazılacak. Ülke kodunun ardından iki basamaklı kontrol rakamları gelecek. Bu rakamlar, bankalar tarafından müşteriye ait 16 basamaklı hesap numarasından üretileceği için, IBAN numarasının doğrulanmasını sağlayacak. Kontrol rakamlarının ardından 5 basamaklı kuruluş kodları gelecek. Rezerv alanı tek basamaklı olacak. Sonra da 16 haneden oluşan hesap numarası yer alacak. Bunlar büyük harf veya rakam olacak.

KREDİ KARTINA İSTENMİYOR

IBAN için para transferi yapacak müşterilerin hesabının bulunduğu bankaya başvurması gerekirken, transfer sırasında alıcının hesap numarasına IBAN’ın yazılması zorunlu olacak. Artık IBAN’sız yurt içi ve yurt dışına para transferi yapılamayacağından, eski hesap numaralarının tamamı IBAN’a dönüştü. Kredi kartı hesaplarına IBAN verilmediğinden, kredi kartı numarasına yapılan transferlerde IBAN kullanılmayacak. Yatırım hesabı para hareketine konu ise bu hesap için IBAN üretmek gerekecek.

İSME HAVALE DE GEREKMİYOR

EFT ile havale yaparken alıcının hesap numarasının bulunduğu durumda para göndermek istendiğinde alıcının IBAN’ı kullanılması zorunlu olacak. İsme (alıcının hesap numarasının bulunmadığı durumda) para göndermek istendiğinde herhangi bir hesap numarasına ihtiyaç duyulmadığından IBAN’a gerek yok. Para transferi yapmak istenilen kişinin IBAN’ı öğrenilemiyorsa, transferi gerçekleştirmeden önce alıcının IBAN’ının bilinmediğine ilişkin yazılı beyan verilmesi gerekecek.

2

Haberin Devamı