Gündem Ibuprofen içeren ilaçlar kısırlık yapıyor iddiası (Ibuprofen içeren ilaçlar nelerdir?)

Ibuprofen içeren ilaçlar kısırlık yapıyor iddiası (Ibuprofen içeren ilaçlar nelerdir?)

Paylaş
Ibuprofen içeren ilaçlar kısırlık yapıyor iddiası (Ibuprofen içeren ilaçlar nelerdir?)

Bilim insanlarının son araştırmasına göre, etken maddesi Ibuprofen olan ve yaygın olarak başvurulan ilaçların uzun süre yüksek dozda kullanılmasının kısırlık, iktidarsızlık, depresyon ve kas erimesine yol açabileceği iddia edildi. Bu haber üzerine birçok kişi Ibuprofen içeren ilaçlar'ı araştırmaya başladı. Peki Ibuprofen içeren ilaçlar neler? İşte detaylar...

Ibuprofen içeren ilaçlar nelerdir? Hangi ilaçlarda Ibuprofen var? İnternet kullanıcılarının bu soruyu sormasının bir sebebi var. Dün basında yer alan haberlerde bu maddenin kısırlığa yol açtığı iddia edildi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı da konuya dair açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, "Açıklamada şu bilgiler aktarıldı: "Yaptığımız incelemelerde Ibuprofen etkin maddeli ilaçların erkeklerde kısırlığa sebep olduğu şeklinde herhangi bir bildirime rastlanmamıştır. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi diğer sağlık otoritelerinde konuyla ilgili halihazırda alınmış bir önlem ise bulunmamaktadır." dendi.


'Ibuprofen etken maddeli ilaçlar kısır yapıyor' iddiasına Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama


IBUPROFEN KISIRLIK YAPIYOR İDDİALI HABER İSE SÖYLE:


İltihap önleyici ve ağrı kesici özelliği nedeniyle pek çok ilaçta etken madde olarak kullanılan ‘ibuprofen’in erkeklerde kısırlık dahil pek çok soruna yol açtığı tespit edildi.

Fransız ve Danimarkalı bilim insanlarının ABD’nin Ulusal Bilim Akdemisi’nin PNAS Dergisi’nde yayımlanan araştırmasına göre, ibuprofen’in yoğun kullanımı “erkeklik hormonu” olarak anılan testosteron hormonu üretimini etkiliyor. Bu etken madde aynı zamanda genç erkeklerin testislerinin fizyolojisini de değiştiriyor. İleri yaşlarda iktidarsızlık, cinsel iştahsızlık, depresyon ve hatta kas kaybına yol açıyor.


HAMİLELERDE DENENMİŞTİ


Aspirin, parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçların hamilelikte aşırı dozda kullanımının, bebeklerin testislerinde şekil bozukluğuna yol açtığı daha önce kanıtlanmıştı. Fransız ve Danimakalı bilim insanları da çalışmalarını önce hamileler üzerinde denemeye başlamıştı. Araştırmanın ileri safhasında bu tür ilaçları sağlıklı erkekler üzerindeki etkisine geçildi.

IBUPROFEN İÇEREN İLAÇLAR


“Ibuprofen”, ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici özelliği nedeniyle soğuk algınlıklarından romatizmal ağrılara kadar pek çok hastalıkta yaygın olarak kullanılıyor. Bilim insanları bu ilaçların nadiren kullanılmasının belirgin bir sorun yaratmadığı görüşünde. Ancak düzenli kullanımı sorunlara neden olabilir.