Siyaset İç savaş
Paylaş
İç savaş

Anayasal yargı kurumları Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yargıtay ve Danıştay ile görev ve yetkilerini Anayasa'dan alan yürütme kurumu Hükümet arasında tarihinin en büyük krizi yaşanıyor

27 SORU YÖNELTİLDİ

Haberin Devamı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 2007’de İsmailağa Cemaati ile ilgili soruşturma açmıştı. Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal ise soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu savunarak bu dosyayı almıştı. Osman Şanal, Ergenekon örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle adliyedeki odasında ve lojmanında arama yaptırdığı İlhan Cihaner’i önceki gün gözaltına aldırmıştı. Erzurum’a götürülen ve dün sabaha kadar Osman Şanal’ın sorguladığı İlhan Cihaner’e 27 soru yöneltildi.

‘DURSUN ÇİÇEK’ SORULDU

Sorulardan 10’unun ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı hazırladığı iddia edilen Albay Dursun Çiçek ile ilgili olduğu belirtildi. İlhan Cihaner sorulara şöyle yanıt verdi: “Beni sorgulama yetkiniz yok. Hukuka saygımdan dolayı size ifade vereceğim. Albay Çiçek’i tanımam. Planı da basından duydum.” Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi dün İlhan Cihaner’i tutukladı. İlhan Cihaner’in avukatının aynı mahkemeye yaptığı tutuklama kararına itirazı ise oy birliğiyle reddedildi.

Haberin Devamı

ARTIK ‘ÖZEL’ DEĞİLLER

Adalet Bakanlığı dün sabah, “Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal’ın Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında işlem yapma yetkisi vardır” açıklaması yaptı. Kısa süre sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) olağanüstü toplandı. HSYK, “1. sınıf Savcı İlhan Cihaner ancak Yargıtay’da yargılanabilir. Osman Şanal yetkisini aştı” dedi. HSYK, Osman Şanal, başsavcı vekili Tarık Gür, savcılar Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı’nın özel yetkilerini kaldırdı.

YARGI REFORMU SİNYALİ

Başbakan Erdoğan’ın konutundaki 3 saatlik toplantının ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin şu sert açıklamayı yaptı: “HSYK yargıya müdahale ederek, yetki gaspı yaptı. Alınan kararın yasal dayanağı yok. Yargı bağımsızlığına gölge düşürüldü. Bu Türk yargısına yapılan en büyük haksızlık. HSYK kararın gerekçelerini açıklamalı. Bu süreçte yargı reformu aciliyet kazandı.”