Hakan Çelenk İç savaşta finale doğru
HABERİ PAYLAŞ

İç savaşta finale doğru

Haberin Devamı

Amerika ve Rusya, Halep kent merkezindeki militanların tahliyesini görüşmek için masaya oturuyor.

Halep’te çatışmanın bitmesi Şam lehine kırılmaya neden olacak. Suriye’nin batısında iç savaş böylece finale yol alırken Türkiye’nin yeni sıkıntısı kapıda: İdlib


Suriye ordusu iç savaşta üstünlüğü bariz şekilde ele geçirdi. Stratejileri sıradışı. Muhalifleri bir bölgede sıkıştırıp bezdiriyorlar. Sonra ateşkes teklif ediyorlar.

Şartları kuşatılmış bir askeri güç için hafif sayılır: “Sizi ailenizle İdlib’e götürelim. Sadece ağır silahları teslim edin. Tüfeklerinizi yanınıza alabilirsiniz” Teklif genelde kabul ediliyor. Her seferinde aynı yeşil otobüsler geliyor.

Son 6 ayda 15 bini aşkın muhalif o yeşil otobüslere bindi.

İdlib militan kaynıyor

Suriye ordusu savaşın kilit taşı Halep’te de zafere çok yakın.

Türkiye son dönemde insani yardım koridoru için Rusya ile görüşüyor. Amerika’nın da bu çabaya katılmasıyla Halep’teki 5 bin militanın büyük kısmı için İdlib yolu göründü.

İdlib’deki silahlı güç varlığı iyice artacak. Esad ise tüm muhalifleri İdlib’de topladıktan sonra süpürme harekatı planlıyor.
Süpürmeye çalışacağı yer de Türkiye. Hatay’ın dibine bomba bırakılmış durumda. “Bunları başımıza siz bela ettiniz, ne haliniz varsa görün” der gibiler.

Türkiye ne yapacak?

Soru şu: İdlip’tekileri Türkiye’ye alsan çatışma deneyimi olan binlerce militan iç barışımız için tehlike yaratır mı? Peki almazsan sonu ne olur? Çünkü zaten Rusya ile işbirliği yapan Türkiye’nin kendilerini Halep’te ortada bıraktığını düşünüyorlar.

5 yıl önce komşumuzdaki iç savaşa hesapsızca dalmıştık. Umalım ki bu kez hükümetin krizden iç barışı koruyarak çıkma formülü vardır. Yoksa İdlib, tıpkı Afganistan’da şiddetin serbest bölgesi haline gelen Kandahar tipi bir yer olmaya aday.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder