Yaşam İç sesiniz yoksa disleksik olabilirsiniz!

İç sesiniz yoksa disleksik olabilirsiniz!

Paylaş
İç sesiniz yoksa disleksik olabilirsiniz!

İngiliz uzmanlar, bir yazıyı içinden okurken kafasının içinde ses duymayanların disleksik olma ihtimalinin bulunduğunu düşünüyor

İngiliz araştırmacılar, disleksi (okuma güçlüğü) hastalığının, insanın bir yazı içinden okurken 'iç ses' duyamamasından kaynaklanabileceğini öne süren bir teori ortaya attı.

Bu varsayım, 5 yaşındaki bir çocuğun okuma yeteneğine sahip olan disleksik Gary Chevin'in (50), karısının herhangi bir yazı okurken dudaklarını kıpırdatmadığını fark etmesiyle ortaya çıktı. Kendisi bir iç sese (beyin sesine) sahip olmadığı için Gary, 50 yaşındaki eşi Carol'a bunun nasıl bir şey olduğunu sordu. Carol da 'İçimden okuyorken kafamda da bunu bir ses olarak işitiyorum' dedi.

RÜYASINDA BİLE SES DUYMUYOR

Kendisi, rüyalar da dahil olmak üzere hiçbir şekilde kafasının içinde ses duymadığı için hayli şaşıran adam, bunu 2004 yılında Sheffield Üniversitesi profesörlerinden, disleksi uzmanı Rod Nicholson'a anlattı. Nicolson ve ekip arkadaşları şimdi, disleksi ile 'beyin sesi' duyabilme yeteneği arasında bir bağlantı olabileceğini düşünmeye başladı.

Nicolson, yürütmekte olduğu araştırmalar kapsamında, 'iç sesi' olmayan ya da çok az iç ses kullanabilme yeteneğine sahip gönüllü denekler arıyor. Profesör Nicolson, Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) yöntemiyle bu kişilerin beyinlerinde taramalar gerçekleştirerek, teorisinin doğru olup olmadığını keşfetmeye çalışacak.

İÇ SESİNİZ VAR MI TEST EDİN



Bunu test etmek için iki kişi gerekiyor. Testte birisi soruları sorarken, diğeri de ona cevap verecek. Aşağıdaki testlerden herhangi biri size zor gelirse, bu da sizin okuma sorununuz olabileceğini gösterecek.

Birinci test: Karşınızdaki kişiye 1'den 26'ya kadar saymasını isteyin. Ancak bunu yaparken, karşı tarafın 1 rakamını sesli olarak, 2 ve 3 rakamlarını ise, dilini dişlerinin arasına alıp içinden söylemesi gerekiyor. Bunu yaparken kural gereği, kafa sallamak ya da parmaklarını kullanmak gibi, vücudun hiçbir tarafının hareket etmesine izin verilmiyor. Sesli okurken doğru sıralamanın 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, 25 şeklinde olması ve sayma işleminin 25 saniye içinde bitmesi gerekiyor.

İkinci test: Eline alacağınız bir kalemle örneğin 10 kere masaya vurun. Bu sırada da karşınızdakinden, yukarıdaki kuralı uygulayarak bu vuruşları saymasını isteyin.

POSTA İNTERNET

2

Haberin Devamı