Derya Özel İçinde tutma
HABERİ PAYLAŞ

İçinde tutma

Kızlarımla konuşurken konu hastalıklardan açıldı. Yazın olduğum safra kesesi ameliyatını kast ederek; “Hani sen ameliyat olmuştun ya anne, yanlış beslendiğin için mi midende taş olmuştu?” diye sordu Mavi.

“Biraz yanlış beslenme, biraz da öfkemi ve üzüntümü içimde tutmaktan oldu sanırım” dedim ona. “Ben bazı hastalıkların, hissettiklerimiz ve yaşadıklarımızla alakalı olduğunu düşünüyorum.

Mesela söyleyemediklerimiz bizi hasta ediyor bence” dedim. Mantıklı bulmuş olsa gerek aradan birkaç gün geçti, bir alışveriş merkezindeyiz. Ben eve gitmek isterken, kızlar daha fazla gezmek istiyorlar.

Haberin Devamı

“Şu an kendimi gezecek kadar neşeli ve enerjik hissetmiyorum” demiş bulundum. Mavi elimi tuttu, gözlerimin içine bakıp; “Anne lütfen içinde tutma, seni üzen bir şey varsa bizimle paylaş. Biliyorsun içinde tuttukların seni hasta edebilir” dedi.

O kadar tatlıydı ki, ona bir süre sarıldım ve “hüzünlü değilim ama kendimi gezecek kadar enerjik hissetmiyorum ama öyle hissedersem sizinle paylaşırım, söz!” dedim.

İçi rahatladı mı bilmiyorum ama pek neşeli olmadığımı da anladı sanırım. Aynı nasihatleri onlara verirken, kendim tongaya düşmüştüm.

Onlar duygularını benimle paylaşırken, ben onlara ne kadar rol yapabilirim? Siz kendinizle ilgili durumları uygun bir dille paylaşmadıkça, onlardan paylaşmasını nasıl beklersiniz?

Trafikte eğitim projesi

Son yıllarda azalma görülmesine rağmen, maalesef hala trafik kazaları ülkemizin öncelikli problemleri arasındaki yerini koruyor.

İstatistikler, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kazalarda ölüm ve yaralanmalardan daha çok çocukların etkilendiğini gösteriyor.

Araştırmalara göre bunun en temel nedeni, çocukların trafik ortamı ile ilgili bilgi ve becerilerinin yetersizliği.

Mercedes- Benz Türk ana şirketi Daimler AG, 2001 yılında dünyanın ilk ve en büyük yol güvenliği girişimini MobileKids adı altında başlattı.

Çocuklara yol güvenliği alışkanlıkları aşılamayı amaçlayan eğitim programı, Almanya, Hindistan, Malezya, İsrail, İtalya, Çin ve Macaristan gibi ülkelerin ardından 2013 yılında Türkiye’de de uygulanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Mercedes-Benz Türk ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) MobileKids projesini Türkiye şartlarına uyarladı ve bu girişimi ulusal ölçeğe taşıdı. Proje, 7-14 yaş arası ilköğretim çağındaki çocukların trafik bilgisi ve farkındalığını artırmayı, trafik ile ilgili kavram, beceri ve tutumları kazanmalarını amaçlıyor.

Etkinlikler, bu program için özel olarak üretilen ve eğitim verilecek okulun bahçesine yerleştirilen tematik ateşböceğinde gerçekleştiriliyor. Temel trafik kavramları, trafikte dikkat, trafik kuralları, karşıdan karşıya geçme ve trafikte özel durumlar gibi bölümlerden oluşan program, çocukların konulardaki yetkinliklerini artırmayı hedefliyor.

Ateşböceği’nde birebir eğitim verilemeyen çocuklara da ulaşmak amacıyla 2015 yılında MobileKids trafik eğitimi www.tr.mobilekids.net internet üzerinden de verilmeye başlandı.

Sitede 21 eğitim videosu yer alıyor. Hem eğlenceli hem de öğretici 8 oyundan oluşan eğitimi başarıyla tamamlayan çocuklar, ‘Geleceğin Usta Şoförü’ eğitim sertifikası alıyor.

Haberin Devamı

ETKİNLİK KUŞU

Çocukların düşünme becerilerini geliştiren, hayata, olaylara ve problemlere çok yönlü bakmalarını sağlayan eğlenceli aktivitelerle dolu Eğitimci Özge Özdemir süpervizörlüğünde gerçekleşecek ‘Çocuklar İçin Felsefe’ atölyeleri Happy Nest’te başlıyor.

4 haftalık felsefe atölyesinde, belli bir felsefi alana odaklanılacak. Duygular Felsefesi denilen bu alanda, sırasıyla mutluluk, özgürlük, sevgi ve cesaret soruları üzerinde çalışılacak.

Uyaran olarak Homeros’un ünlü Odise Destanı’ndaki hikayelerden bazıları kullanılacak.

4 hafta boyunca yaklaşık 1 saat süren atölye çalışmaları sonucunda, çocuklar: Felsefi problemlerle tanışacaklar.

Düşünme becerilerini (akıl-yürütme, araştırma, kavramsallaştırma) geliştiren bir çalışma yapacaklar.

Bir topluluk içerisinde aktif katılım gösterecekler ve sosyal becerilerini (ben diliyle konuşmak, nezaket, farklı fikirlere saygı) geliştiren paylaşımlarda bulunacaklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder