Siyaset İçişleri Bakanı'na gensoru önergesi
Paylaş
İçişleri Bakanı'na gensoru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesini TBMM'ye sundu

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkındaki gensoru önergesini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Anadol, Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanlığına sundukları önergeyi okudu.

Önergede, "Demokratik açılım diye adlandırılan proje kapsamında, terör örgütü mensuplarının yargı sürecini etkileyen, bu konuda özel yargılama düzeni sağlamak için devletin olanaklarını seferber eden, terör örgütü mensuplarının tutuklanmaması için hukuku çiğneyip, yargıyı yönlendiren pazarlıkları yapan, bu amaçla gizli müzakereler yürüten Bakan Atalay hakkında gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz" denildi.

'GİZLİ GÖRÜŞME YAPAMAZLAR'

Kemal Anadol gensoru metnini okurken, “Hukuk devletin de bakanlar, terör örgütünü muhatap alan, yasal olmayan taahhütler veren gizli görüşmeler yapamazlar” dedi. Anadol şunları söyledi:

“Hukuk devletinde bakanlar, terör örgütünü muhatap alan, yasal olmayan taahhütler veren gizli görüşmeler yapamazlar. Hukuk devletlerinde herkes için ayrı yargı düzeni kurulamaz. Sözde Demokratik Açılım diye adlandırılan proje kapsamında, terör örgütü mensuplarının yargı sürecini etkileyen, bu konuda özel yargılama düzeni sağlamak için devletin olanaklarını seferber eden, terör örgütü mensuplarının tutuklanmaması için hukuku çiğneyip yargıyı yönlendiren pazarlıklar yapan, bu amaçla gizli müzakereler yürüten İçişleri Bakanı Atalay hakkında gensoru açılması için bu önergeyi veriyoruz."

KILIÇDAROĞLU: 'YALAMA' KENDİ ENGİN KÜLTÜRÜ

Başbakan Recep Erdoğan’ın CHP’nin vereceği gensoruya, “Gensoru yalama oldu” değerlendirmesine Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın başbakanın yalama sözcüğünü kullanmasını kendi engin kültürüne veriyoruz” sözleriyle yanıt verdi. Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“Sayın Cemil Çiçek Erzincan savcısına telefon ettiğinde savcı ‘emredersiniz sayın bakan gereğini hemen yaparım’ deseydi, bu olaylar olacak mıydı? Olmayacaktı. Yargıya müdahale kesin mi? Kesin. Sayın Hatip Dicle’nin yaptığı açıklamayla, kralın çıplak olduğunu öğrendik mi? Öğrendik. AKP artık kendi hukukunu oluşturuyor, evrensel hukuku değil. Kendi gücü hukuk zemininde bir sopaya dönüştürmüş durumda. AKP bunu yapacak ve biz sessiz kalacağız, Niçin? Çok sık gensoru vermek doğru değilmiş. Bu anlayışı zaten demokrasiyle de bağdaştırmıyoruz. Çünkü AKP kendi gücünü parlamento da hissettirmek istiyor, muhalefeti susturmak istiyor. AKP zemin kaybettikçe bu baskılarını arttıracaktır. Biz bu baskılara hazırız. Aramalara hazırız. Göz altılara hazırız. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu ülke de hukukun üstünlüğünü sağlayacağız, AKP’ye rağmen sağlayacağız.”

Haberin Devamı

'AKP VEKİLLERİNİ KENDİ ASKERİ OLARAK GÖRÜYOR'

Başbakan Erdoğan’ın “Kabul edilmeyeceğini bile bile gensoru veriyorlar” sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlun şunları belirtti:

“Demokrasi kültürü gelişmiş bir başbakan da, gensorunun reddedileceğini baştan taahhüt etmek, bunu kamuoyuna açıklama yasama organı üzerinde ki baskıyı açıkça gösteriyor. AKP milletvekillerini, yasama organının bir üyesi değil, kendi askeri olarak görüyor.”

BAŞSAVCI İLHAN CİHANER’İN TUTUKLANMASI

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanması konusunda sorulan soruyu yanıtlayan Hakkı Suha Okay, şunları söyledi:

“Bu süreç emniyetin F tipi kadrolaşmasının, adliyeyi teslim aldığı ve adliyede kimi savcı ve hakimleri, Demokrat Parti’nin son dönemlerin de yaşanan ‘Tahkikat Komisyonları’ nın misyonunu üstlendiği, Türkiye’de herkesin, hukuksuz olarak, gözaltına alınabileceği, tutuklanacağı bir süreç yaşanmaya başlamıştır. Bu anlayış bilesiniz ki parlamentoya milletvekillerine de yansıyabilecektir. Bir gün bakarsınız Beşiktaş adliyesi yerine şimdi gündemde yer alan Erzurum’da ki yetkili savcılık belki milletvekillerini de gözaltına alacak tutuklayacaktır.”

Haberin Devamı

OKAY: “TÜRKİYE’DE HUKUK KATLEDİLMİŞTİR”

Türkiye’de yeni bir yargılama sürecinin başladığını savunan Okay, “Bundan sonra Türkiye’de hiçbir kişinin kurumsal sıfatı ne olursa olsun güvencesi kalmamıştır. Her an, herkes devreye giren Erzurum Savcılığı vasıtasıyla, Beşiktaş Savcılarının yaptığının daha ötesinde bir uygulamayla gözaltına alınabilinir, tutuklanabilir. Maalesef Türkiye’de hukuk katledilmiştir, hukuka takla attırmanın ötesindedir bu olay. Birilerinin talimatıyla ve tamamen ben yaptım oldu anlayışıyla yeni bir polis devleti hukuku yaratılmıştır ve bu devam ettirilmektedir.” diye konuştu.

DHA