Gündem İçki bekçisi polislere sahte evrak davası

İçki bekçisi polislere sahte evrak davası

Paylaş
İçki bekçisi polislere sahte evrak davası

Antalya'da , Kaleiçi Yat Limanı'ndaki amfi tiyatroda alkol alan iki kişiye para cezası kesen polisler hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açılacak

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, Kaleiçi Yat Limanı'ndaki amfi tiyatroda alkol alan iki kişiye para cezası uygulanmasıyla ilgili, Antalya Emniyeti Müdürlüğü'nün toplumun huzurunu sağlama ve alkolün zararlarıyla mücadele kapsamında sorumluluğun yerine getirilmesi amacına hizmet ettiğini bildirdi.

Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, Yat Limanı amfi tiyatrosunda alkol kontrolü yapan Antalya Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 20 kişiyi kontrol ettiğini, 0.2 promil alkol yoğunluğunu aştığı tespit edilen 2 kişiye ise 75'er lira ceza kesildiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Emniyet Müdürlüğü'nün bu kişilerin çevreye rahatsızlık verdiği şeklindeki “şikayet” üzerine hareket ettiğine de dikkati çeken Balcı, Emniyet'in 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi gereği, huzur ve sükunu sağlayacak tedbirler aldığına değindi.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisinin, 52 ülkede alkole bağlı zararların azaltılması için faaliyetler yürüttüğünü, bu faaliyetlerden birinin de “Çocukları, gençleri ve alkol içmemeyi seçenleri, içenlerin baskılarından korumayı sağlamak” olduğunu ifade eden Balcı, bu kapsamda çeşitli ülkelerde trafikteki alkol sınırlarının düşürüldüğünü belirtti.

Balcı, Türkiye'de de “İçme Güzelleş”, “Alkol Özgürlüğümüzü Çalar” sloganlarıyla alkollü içecek tüketimi ve yaygınlaşmasını önlemeye yönelik kampanyalar yürütüldüğünü hatırlattı. Yaptıkları basın açıklamaları ve toplantılarda, bireyler, aileler, eğitimciler, kanaat önderleri, sporcular, sanatçılar, ilgili bakanlıklar ve emniyet birimlerine önemli vazifeler düştüğünü vurguladıklarını anlatan Balcı, Antalya polisinin de bu kapsamda görev yaptığını savundu.

Haberin Devamı

Balcı, Antalya Emniyeti'nin bu görevi yerine getirmesinin ardından, bazı basın organlarında Emniyet mensuplarına yönelik “linç girişimi” başlatıldığını öne sürerek, cemiyetin de bu konuda bir açıklama yapmak zorunluluğunun doğduğunu kaydetti.

Muharrem Balcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Antalya Emniyeti'nin yapmış olduğu uygulama, toplum huzurunu sağlamaya matuf olduğu kadar, alkolün zararlı etkileri ile mücadele kapsamında da sorumluluğunun yerine getirilmesi amacına hizmet etmiştir. Diğer il ve ilçelerdeki emniyet birimlerinin de aynı titizlik ve dikkatle çalışmaları gerektiği kanaatinde olduğumuzu kamuoyu ve ilgililere saygı ile duyururuz.”

ÇHD DAVA AÇACAK

Öte yandan, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş de, para cezası uygulamasına yönelik ÇHD olarak hukuki yardımı üstlendiklerini, para cezası verilen vatandaşlardan Mahir Güven adına dava açacaklarını bildirdi.

Ermiş, açacakları dava ile polislerin, Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesindeki “Sarhoşluk” hükmüne dayandırılarak uygulanan cezanın kaldırılmasını talep edeceklerini kaydetti. Ermiş, “Mahir Güven yönünden Antalya Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne, Kabahatler Kanunu'na göre yazılan cezanın kaldırılması ve tutanağın iptali talebiyle dava açacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ermiş, alkol alan vatandaşlara para cezası uygulayan polisler hakkında da “görevi kötüye kullanmak” ve “sahte evrak düzenlemek” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Ermiş, polislere ceza yazılması talimatı veren emniyet yetkilileri ve amirler hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Antalya Kaleiçi Yat Limanı amfi tiyatroda alkol alan grup içinde bulunan Mahir Güven ve Zafer Ülker hakkında Kabahatler Kanunu “Sarhoşluk” hükmüne göre 75'er lira para ceza uygulanmış, bu cezanın ardından yayınlanan haberler üzerine Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, polislerin yetki aşımı yapıp yapmadıklarına yönelik inceleme başlatmıştı. Para cezası uygulanan vatandaşlar da hukuksal süreç başlatacaklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

AA