Siyaset İdam tartışmasına son nokta
Paylaş
İdam tartışmasına son nokta

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlıkta idam cezasının geri getirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığını bildirdi

İdam cezası tartışmasına ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den bir açıklama geldi. Ergin, bakanlıkta idam cezasının geri getirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığını bildirdi.

Konu ilk kez Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Endonezya'nın Bali kentinde yaptığı konuşmada Norveç katliamına değinen Erdoğan, idamın haklı nedenleri olduğunu söyleyerek, "Norveç'teki saldırıyı gerçekleştiren ve 21 yıl hapis cezasına çarptırılan kişinin 21 yıl sonra hapisten çıkacak olmasına anlam veremiyorum" diye konuşmuştu.

İç politikada yankı bulan Erdoğan'ın bu açıklamaları BDP ve CHP'nin tepkisini çekerken, MHP lideri bugün yaptığı grup konuşmasında 'idamın geri gelmesi için tam destek vereceklerini' söylemişti.

Adalet Bakanı Ergin, tartışmalara TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada noktayı koydu.

İdam cezasının geri getirilmesiyle ilgili bir çalışma olup olmadığına yönelik sorulara Ergin, ''Şu anda bizim bakanlığımızda bu yönde yapılan bir çalışma yoktur. Evet kamuoyunda tartışılıyor, Sayın Başbakanımız ifade etti ama şu anda bakanlığımızda yapılan böyle bir çalışma söz konusu değildir'' yanıtını verdi.

'MHP MUHALEFET ŞERHİ YAZMIŞTI'

1982 Anayasası'nda bulunan idam cezasıyla ilgili düzenlemeye, 2001'de bir sınırlama getirildiğini hatırlatan Ergin şunları kaydetti:

''Çok yakın savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışında ölüm cezası verilemez düzenlemesi Anayasa'ya giriyor. Bundan sonra 3 Ağustos 2002'de bir yasama faaliyeti var. Bu bir tekliftir. Doğrudur, MHP muhalefet şerhi yazmıştır. Bunu da teslim edelim.

Değişiklik yapılırken koalisyon hükümeti içindedir ama MHP. Baktığınız zaman Anayasa değiştirilmiştir. Anayasa değişikliğinde terör suçluluları idam cezası kapsamındadır ama yasa yapılırken terör suçluları idam istinasından çıkarılmıştır.

Bunu da teslim edelim. Parlamento'dan bu geçerken koalisyon hükümeti vardı. Buna destek veren vermeyen milletvekilleri olmuş olabilir. Bunun üzerinden bugün ne olur siyaset yapmayalım. Biz de yapmayalım, siz de yapmayın.''

'DEĞİŞİKLİĞİ YAPARKEN, İDAMIN İNFAZI YAPILMIYORDU'

Bu çalışmaların, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği'nin aradığı bir takım kriterleri karşılamak üzere yapıldığını söyleyen Ergin, şöyle devam etti:

''3 Ağustos 2002'de yapılan yasal düzenlemeden sonra artık idamın uygulaması kalmamıştır. Yasal olarak uygulama imkanı kalmayan, pratiği kalmayan bu yapının 2004 yılında Anayasa'daki değişikliği yapılmıştır. Bu değişikliği de AK Parti yapmıştır. Onu da ben söylüyorum. Değişikliği yaparken pratik olarak, kanunen, yasal olarak idam cezasının infazı mümkün değildi. Bu, 2002'de yapılan değişiklike olmuştu. 2004'te de Anayasa bu kanuna uygun hale getirildi.''

NTVMSNBC

Haberin Devamı