Siyaset İdamları seyrettiniz
Paylaş
İdamları seyrettiniz

12 Eylül darbecilerine yıllar sonra yargı yolu açan AK Partilileri, MHP'li vekiller bu sözlerle suçladı

'AKP NEFRETİ KULLANIYOR’

AK Parti’nin üçü geçici toplam 30 maddelik Anayasa Değişiklik Teklifi’nin ilk tur görüşmeleri önceki günü düne bağlayan saatlerde sona erdi. 9 gün süren görüşmelerin dünkü bölümünde yine kavga vardı.

12 Eylül darbesini yapanları koruyan Anayasa’nın Geçici 15’inci Maddesi’ni yürürlükten kaldıran teklifin 25’inci maddesi sert tartışmalara sahne oldu.

MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, “Bu maddenin pakete konulmasının gerçek nedeni, 12 Eylül cuntasını yargılamak değil, bu cuntaya karşı oluşmuş olan nefreti tahrik etmek suretiyle paketin bütününü kabul ettirebilmektir” dedi.

‘ERDOĞAN’I 12 EYLÜL YARATTI’

12 Eylül’ün işkence tezgahından geçmiş biri olduğunu, yıllarını hapislerde geçirdiğini söyleyen MHP’li Kaya “Ülkücüleri ve solcuları dar ağaçlarına gönderen 12 Eylül, siyaset yapabilmeleri için Tayyip Erdoğan ve onun gibilerinin yolunu açmıştır” dedi.

Düzenlemenin 12 Eylülcülere yargı yolunu açmayacağını öne süren MHP’li Kaya, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Dolmabahçe Zirvesi’ni hatırlatıp, “Dünyanın hangi demokratik ülkesinde bir başbakan kendisine e-muhtıra veren birisiyle Dolmabahçe’de bir mutabakata varabilir” diye konuştu.

‘O ASLANLARA YAZIK’

MHP’li Kaya’dan sonra kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise 12 Eylül darbesinde idam edilen sağcı ve solcuların isimlerini sıralayarak, “Onları, kabul oylarımızla selamlayalım.

Ben bugün, Anayasa değişikliği teklifinde imzası olan milletvekili olarak rahat uyuyacağım. Bir nebze olsun vicdanımı özgürleştireceğim” dedi.

AK Partili Bahçekapılı’nın bu sözlerine MHP’liler tepki gösterdi. MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, AK Partili vekillere yönelik, “O aslanlara, işkenceden ölenlere yazık. Siz, hayatınızda bir gün acı görmediniz” diye bağırdı.

‘YAZIKLAR OLSUN SİZE’

Bunun üzerine AK Partili ve MHP’li vekiller karşılıklı söz düellosuna başladı. AK Parti sıralarına gitmeye çalıyan MHP’li Ekici’yi arkadaşları güçlükle engelledi.

Bu sırada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Partililere “Yazıklar olsun size! 28 Şubat’ın ürünü apoletliler! Sizi gidi 28 Şubatçılar sizi! 12 Eylül’de idam sehpalarında idamları seyrettiniz siz!” diye seslendi.

Her iki gruptan da birbirlerinin üzerine yürümek isteyen bazı milletvekilleri, diğer milletvekilleri tarafından engellenmeye çalışıldı. Tartışmanın devam etmesi üzerine, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, oturuma ara verdi.

DARBEYLE AYNI SAATTE KALKTI

Gerginlik verilen arada da devam etti. Ara sonrası yapılan oylamada, 12 Eylül 1980’deki askeri darbeyi yapan generaller ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi’nde görev alanların yargılanmasını önleyen Anayasa’nın Geçici 15’inci maddesi kaldırıldı.

Geçici 15’inci maddeyi kaldıran paketin 25’inci maddesine 336 evet, 70 de ret oyu çıktı. Bir oy geçersiz, bir oy da boş çıktı. BDP’li ve Bağımsız vekillerin de evet oyu kullandığı öğrenildi.

Bu arada, 12 Eylül darbesi sabah 03.00’te ilan edilirken, aynı saatte en ateşli tartışmaların yaşandığı görüşmelerin 04.00’te sona ermesi dikkati çekti.

‘NİYE BU KADAR BEKLEDİNİZ’

BDP’li Hasip Kaplan da, “12 Eylül’ün mimarı 97 yaşındaki Kenan Evren’i yargılayacaksınız. İyi, güzel, ama 8 senedir iktidarsınız, müruru zaman (zamanaşımı) dolduktan sonra niye getiriyorsunuz bu yasayı” dedi.

Hasip Kaplan’ın, insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının kesilmesine ilişkin önergesi AK Partililerin oylarıyla reddedildi.

BDP’li Kaplan konuşmasının sonunda başını öne eğerek “Bütün 12 Eylül mağdurlarının önünde eğiliyorum ve hepsinden özür diliyorum, özür diliyorum, özür diliyorum” sözlerini sarfetti.

2

Haberin Devamı