Yaşar Özay İdeal tercihin şifreleri
HABERİ PAYLAŞ

İdeal tercihin şifreleri

Haberin Devamı

Üniversiteye giriş sınavlarında zorlu bir maratonu geride bırakan üniversite adayları 14 Temmuz’a kadar hayallerindeki bölümü kazanmak için tercihte bulunacaklar. Adayların her yıl yapılan basit hatalar nedeniyle sene kaybettiğini söyleyen uzamanlar, tercih sıralaması yaparken adayın ilgi ve yetenekleri yanında, kılavuzda belirtilen kurallara da dikkat ettileri takdirde, kendilerine en uygun üniversite ve bölümü seçebileceklerini ifade ediyorlar.

Başarı sırasını dikkate alın

- Tercih yaparken puana göre değil sıralamaya göre listenizi oluşturun. Elde ettiğiniz sıralama ile geçen yılın sıralamaları sizlere yol gösterecektir. ÖSYM Kılavuzunda yer alan veriler 2014 yılına ait verilerdir. 2015’te bir miktar değişiklik olsa da başarı sıralamanız doğru tercihte sizin pusulanız olacaktır.

- Üniversiteleri yerinde görmeden, temas kurmadan tercih yapmayın, mutlaka gezin.

-Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi şartlarına dikkat edin. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç ücreti, normal öğretimlere göre yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurtdışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/ programların ücretli olduğunu unutmayın.

- Kazandığınızda kayıt yaptırmayacağınız veya gittiğinizde barınma, ulaşım gibi sorunlar oluşabilecek programları listeden çıkartın. Ayrıca mezun olduğunuzda istihdam imkanları kısıtlı olan ve ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için listedeki programlara dikkat edin.

- 2014 taban puanlarının 2015’te 25-35 puan -/+ olabileceği ya da başarı sıralarının -/+ yüzde 3 değişebileceğini göz önünde tutarak bir tercih listesi oluşturmalısınız. Örneğin 50 bininci olan bir aday 25 bin ile 75 bin arasında başarı sırasına denk gelebilecek meslekleri yazmalı.

- Adaylar tercih listelerini oluşturduktan sonra mutlaka bir uzmana göstermelidir.

İyi üniversite iyi hoca, iyi bölüm

Bahçeşehir Eğitim Kurumları Sınav Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Turgay Polat, tercih yaparken öğrencilerin büyük hatalar yaptığını bu hatalar yüzünden geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini belirterek, adaylara şu uyarılarda bulundu; “LYS sonuçlarının açıklanmasıyla bazılarınız çok sevindi bazılarınız üzüldü. Peki, önemli olan puan mı? yoksa kariyer planlama mı? Sizler sınav puanına kilitlendiniz. Çünkü size o puanların çok önemli olduğu, o puanlar yükseldikçe iyi üniversiteye gideceğiniz. İyi üniversitede iyi hocalar olduğu, hocaların size her şeyi öğretebileceği söylendi. Siz de haklı olarak buna kilitlendiniz. Acaba bu doğru mu? İyi üniversite, iyi hoca, iyi bölüm diye bir şey var mı? Yoksa bunlar kocaman bir kandırmaca dan mı ibaret?”

Bölüm mü önemli yoksa üniversite mi?


- Tercihlerde bölüm değil üniversite seçin. Çünkü siz 2020 yılının dünyasının iş yaşamına başladığınızda bu mesleklerin çoğu olmayacak. Olacak tek şey her şeye hazırlıklı, iyi becerilere sahip “yeni dünya insanı” olacak. Bu yüzden sizi bu amaca ulaştıracak üniversiteyi bulun.

- Gittiğiniz üniversitede yurtdışı imkânlar yoksa hele hele de öğretim dili İngilizce değilse zamanınız boşa gidecektir. Çünkü okulu bitirdiğinizde çalışmak isteyeceğiniz şirket uluslararası bir şirket olacak ve sizi işe almayacak.

-En önemlisi üniversiteden yurtdışı eğitim talep edin. Çünkü dünyayı görmezseniz kendinizi kandırırsınız. Yurtdışında kampüsler, değişimler, profosyonel eğitimlerden bahsediyorum. İşte bu üç şartı sağlayan üniversiteye gittiğinizde geleceğin insanı olursunuz

Puanım tutuyor diye tercih yapmayın

Üsküdar Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, meslek seçimi ve üniversite tercihleri konusunda adaylara şu önerilerde bulundu; Meslek seçiminde anahtar bir soru var: Hem mutlu hem de başarılı olabileceğim alan hangisidir? Üniversite adayı önce bunun üzerinde düşünmelidir. Kişi meslek seçimi yaparken mutlaka kendine bir sistem piramidi oluşturmalıdır. Bu piramitte meslek ile ilgili karar verirken 'Bu alanı seviyor muyum, bu konuda bilgi seviyem ne kadar?' gibi sorulara yanıt aramalıdır. Öncelikle kişi ne istediğini bilmelidir. Bunu bir meslek olarak mı seçiyorum, ilgi duyduğum için mi tercihte bulunuyorum, yoksa çevrenin etkisiyle mi tercih ediyorum? Öğrenci bu sorulara yanıt aramalıdır.

Mutlaka destek alın

Üniversite öğrencileri tercihte bulunurken kendisinden daha önce o alanı kazanmış, başarı sağlamış kişilere, rehber öğretmenlere, annebabaya danışmalı. Bu kişilerden bütün görüşleri aldıktan sonra son kararı kendisi vermeli. Meslekler arasında karar veremiyorsanız ilgi duyduğunuz alanları önem sırasına göre dizin. Sevmediğiniz, istemediğiniz bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmayın. Seçeceğiniz bölümü, üniversiteyi yerinde görün. Tercihlerde yüzde yüzü yakalamak zordur. Mükemmeliyeti yakalamak mümkün değil. Öncelik sırasına göre tercih yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder