Ekonomi İDO 861 milyon dolara Tepe-Akfen'in

İDO 861 milyon dolara Tepe-Akfen'in

Paylaş
İDO 861 milyon dolara Tepe-Akfen'in

İDO'nun özelleştirme ihalesini 861 milyon dolarlık teklifle Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) yüzde 100 hissesinin özelleştirme ihalesi yapıldı.

Beş firmanın yarıştığı ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 502 milyon dolar olarak verildi. Elemeli turda Yıldırım Holding ihale dışı kaldı, 755 milyon dolardan açık artırmaya geçildi.

Açık artırmada artırım aralığı 5 milyon dolar olarak belirlendi.

AÇIK ARTIRMA SÜRECİ

Tepe-Akfen 760 milyon dolar teklif etti
Global mola istedi, 765 milyon dolar teklif etti
Deniz-Stena çekildi
Torunlar 770 milyon dolar
Tepe-Akfen 775 milyon dolar
Global çekildi
Torunlar 780 milyon dolar
Tepe-Akfen 785 milyon dolar
Torunlar 790 milyon dolar
Tepe-Akfen 795 milyon dolar
Torunlar 800 milyon dolar
Tepe-Akfen mola istedi, 805 milyon dolar teklif etti
Torunlar 810 milyon dolar
Tepe-Akfen 815 milyon dolar
Torunlar 820 millyon dolar
Tepe-Akfen mola istedi, 825 milyon dolar teklif etti
Torunlar 830 milyon dolar
Tepe Akfen 835 milyon dolar
Torunlar 840 milyon dolar
Tepe-Akfen 850 milyon dolar
Torunlar 855 milyon dolar
Tepe-Akfen 860 milyon dolar teklif etti
Torunlar çekildi

Açık artırma sonucunda ihaleyi 860 milyon dolarlık teklifiyle Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı. Komisyon başkanının talebi üzerine grup teklifini 861 milyon dolara yükseltti.

AKFEN: YENİ GÜZERGAHLAR AÇACAĞIZ

AKfen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Erciyas ihale sonrası yaptığı açıklamada ihalede yaklaşık olarak kafalarındaki fiyatın oluştuğunu belirterek, "Finansman konusunda sıkıntı yok, yüzde 25 özkaynak yüzde 75 finansman olarak düşünüyoruz. Devir işlemleri 3-4 içinde sonuçlanabilir. İDO'nun kârlı bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Yeni güzergahlar açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Yeni güzergahlara ilişkin bilgi veren Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, "İzinlere bağlı olduğu için bunları şimdiden söylemek zor. Beşiktaş'tan Yalova'ya olacak bir hattın önemli bir trafiği kaldıracağını düşünüyoruz. Beşiktaş'tan aldığınız bir yolcuyu Bandırma'ya getirebilirsiniz. Bu tip alternatiflere bakacağız" dedi.

"GÜZEL BİR FİYATA SATILDI"

İhalede oluşan rakamı değerlendiren TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, "İhaledeki rakam tahminimi çok aştı, bu rakamları bulmasını beklemiyordum. Güzel bir fiyata satıldı.

Gemiler giderek yaşlanıyor, değerleri düşüyor. Çok doğru bir iş yapıldı. Hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak bir ihale yapıldı. Ucuza gitti denecek bir ihale değil. Maliyeti fiyatlara yansıtamazlar. Böyle bir şeyin olmasını beklemiyorum" dedi.

KİMLER TEKLİF VERDİ?

İhale için Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu, Global Liman İşletmeleri A.Ş., Yıldırım Holding A.Ş., Deniz Turizm Yatırımları A.Ş. (Koç Holding şirketi)- Stena Yatırım Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu ile Torunlar Gıda San. Ve Tic. A.Ş. teklif vermişti.

Haberin Devamı