Sağlık İdrar yoluna yanaktan doku yaptılar

İdrar yoluna yanaktan doku yaptılar

Paylaş
İdrar yoluna yanaktan doku yaptılar

Denizli'de idrar yolunda darlık şikayeti olan hastanın, yanağından alınan doku parçası idrar yoluna yerleştirildi

Pamukkale'de işçi emeklisi 59 yaşındaki Mehmet Koparan, prostat büyümesi rahatsızlığı sebebiyle Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi'ne başvurdu. Tahliller sonucunda idrar yolunda darlık teşhisi konulan Koparan'ın ameliyat olması gerektiğine karar verildi.

Haberin Devamı

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Aybek yönetiminde gerçekleştirilen ameliyatla Koparan'ın sağ yanağının içinden alınan doku parçası, penisin içindeki idrar yoluna yerleştirildi. Başarılı bir operasyon geçiren Koparan, rahat idrar yapabilir duruma geldi.

Aybek, gazetecilere yaptığı açıklamada, idrar yolu darlığının, kişiyi çok rahatsız eden ve sık tekrarlayan bir rahatsızlık olduğunu anlattı.

Bugüne kadar bu darlıklardaki rahatsızlıkların genişletmelerle tedavi edildiğini belirten Aybek, "Bu teknik halen yapılıyor, ama bazı hastalarda bazen 10-20 genişletme sonuçsuz kalıyor. Bunun yerine idrar yoluna açık yolla yeniden kanal yapılması ve bu darlığın giderilmesi gerekiyor. Bunun için de vücutta kılsız olan, kıl çıkmayacağı kesin olarak bilinen ağız içinden bir deri parçası alınarak yeniden idrar yolu oluşturuluyor. PAÜ üroloji bölümü olarak hastalarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ameliyata katılan Yrd. Doç. Dr. Ali Esin Zümrütbaş ise bu tür şikayetlerin genellikle prostat ameliyatlarından sonra oluştuğunu ve tedavide kapalı yöntemlerde çok fazla ısrar edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Mehmet Koparan ise daha önceden rahat idrar yapamadığını, PAÜ'de gerçekleşen ameliyat sayesinde normal yaşantısına döndüğünü söyledi.

AA