İftar sofralarına buyrun

Zengin Ramazan menüleriyle restoranlar birbiriyle yarışıyor. İşte onlardan bazıları ve birkaç özel tarif...

Pazartesi, 14 Eylül 2009 - 12:28

İftar sofralarına buyrun

Tarihi yarımadadaki Arena Hotel 19’uncu yüzyıldan kalma taş evlerden biri ve günümüze kadar korunmuş ardından da otel haline getirilmiş. Menüsü her gün değişiyor. İftariyeliklerin ardından çorba seçiminizi yapıyorsunuz. Zeytinyağlı ve salataların masaya getirilmesinden sonra ana yemek servis ediliyor. Ana yemekte 3 yemek sunuluyor, dilediğinizi seçiyorsunuz. Safranlı pilavla sunulan kişnişli tavuk fileto şiş, kuzu tandır, kuzu islim kebabı, dana gulaş gibi... Tatlılar arasında da Ramazan’ın gülü güllaç, kazandibi, dondurmalı fırın sütlaç gibi seçenekleri yer alıyor. Fiyatı 50 TL. Tel: 0212 458 03 64.

Kuzu tandır

Malzemeler: 1 kilo kuzu tandır eti, 500 gram süt, 130 gram tuz, 50 gram tereyağı, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı rosemarin, 1 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı: Kuzu tandır için alınmış olan etin tamamı tepsiye yerleştirilir. Ardından üzerine diğer bütün malzemeler eklenir ve iyice karıştırılır. Tepsi alüminyum folyo ile kaplanır ve 260 derece ısıtılmış fırına yerleştirilir. Yaklaşık, 40-45 dakika kadar pişirilir ve servis edilir.

Yedi tepeli İstanbul’a karşı

İftar yemeğini yedi tepeli İstanbul’un muhteşem manzarasına karşı yemek isteyenlerin tercihi Beyoğlu’ndaki 360’ta yemek servisi iftariyeliklerle başlıyor. Ardından dumanı tüten bir çorba, sebzeli börek, pastırmalı yaprak dolması servis ediliyor. Ana yemeği seçmek tamamen size kalmış. İsteyenler sonbahar sebzeleri eşliğinde hünkar beğendi, isteyenler iç pilav ile kuzu tandır ya da Antep fıstıklı pilavın çekiciliği ile piliç Topkapı yiyebilir. Yemeğin sonrasında da tatlı ve kahve masanıza geliyor.

Hünkar beğendi

Malzemeler: 180 gram kuşbaşı bonfile, 25 gram kuru soğan, 10 gram sarımsak, 25 gram domates salçası, Yarım domates, 1 adet sivri biber, 1 adet patlıcan, 20 gram un, 20 gram tereyağı, 50 gram süt, 50 gram kaşar peyniri, Tuz, karabiber, muskat

Hazırlanışı: Soğan, sarımsak, biberle kavrulur. Bu karışıma kuşbaşı bonfile eklenir, kavrulmaya devam edilir. Domates salçası ilave edilir. Ardından 1 su bardağı su eklenir. 25 dakika pişirilir ve servis edilir. Beğendi için: Bostan patlıcan közde veya fırında pişirilir. Soyulduktan sonra bir tencerede un kavrulur. Süt ilave edilir. Soyulmuş patlıcan eklendikten sonra tuz, karabiber, muskat ve kaşar peyniri konulur. Kısık ateşte 5 dakika pişirildikten sonra beğendi servis edilmeye hazırdır.

Canlı fasıl eşliğinde

Türkiye’nin ilk art tech (Sanat teknoloji) oteli olan Esentepe Point Hotel Barbaros’un, Boğaz manzaralı Roof Restaurant’ında canlı fasıl eşliğinde iftar yemeği yiyebilirsiniz. Otelin ödüllü şefi Serdar Özkan’ın, Ramazan için özel olarak hazırladığı menüde geleneksel iftariyeliklerin dışında birbirinden lezzetli zeytinyağlılar, yöresel yemekler, pide çeşitleri, Kafkas pilavı, yaprak sarma, annenizin mantısı gibi sıcak alternatifler yer alıyor. Tatlılar da her damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlanmış. Menünün fiyatı 60 TL. Rezervasyon: 0212 337 30 00

Kafkas pilavı

Malzemeler: 2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı et suyu, 1/2 su bardağı haşlanmış bezelye, 1/2 kahve fincanı sıvı yağ, 1 adet haşlanmış havuç, 1 çay bardağı kuru üzüm, 1 çay bardağı badem, 1 çay bardağı kuru kayısı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı: Pirinçler ılık suda 30 dakika bekletildikten sonra yıkanıp süzülür. Bademler de ılık suda 10 dakika bekletilerek kabukları çıkartılır. Bu arada yağ tencereye konulur ve bademler kavrulur. Üzerine ince doğranmış biber ve havuç eklenerek 3 dakika çevrilir. Tencereye pirinçler ilave edilerek biraz daha kavrulur. Kayısı ile üzüm eklenip üç bardak sıcak et suyu konulur. Karabiber, tarçın, dolma baharı ve bezelye eklenerek pilav suyunu çekene kadar pişirilir.

Ortaköy’de iftar keyfi

Ortaköy Meydanı’ndaki Lavanta iftar sofralarıyla misafirlerini ağırlıyor. Bal, zeytin, hurma, kaymak, domates, reçel ile başlayan iftar yemeği günün çorbasıyla devam ediyor. Ana yemekte de isteyenler Efe sarma ya da ızgara köfte veya lavanta tavuk ızgara beğendili bonfile parçalarını tercih ediyor. Tatlı olarak şekerpare veya güllaç servis ediliyor.

 Efe sarma

Malzemeler: 200 gram bonfile, 60 gram İzmir tulumu, Maydanoz, Kuş üzümü, Hondaşi (Japon baharatı), Soya sos, Barbekü sos, Tereyağı, Sebze suyu, Patates

Hazırlanışı: Bonfile dövülüp içine İzmir tulumu, maydanoz ve kuş üzümü koyduktan sonra sarılır ve içindekiler dökülmesin diye ip ile bağlanır. Tavada bonfilenin her tarafını kızartıp sebze suyu, barbekü sos ve soya sosu ilave ettikten sonra hondaşi ve tereyağı ile servise sunulur.

 

2