Ekonomi İGDAŞ da özelleştiriliyor

İGDAŞ da özelleştiriliyor

Paylaş
İGDAŞ da özelleştiriliyor

İstanbul'un doğalgaz dağıtım şirketi özelleştirilecek. 5 milyondan fazla abonesi olan İGDAŞ, on yıl kazanç garantisi verilerek ihaleye çıkarılacak

Ankara'dan sonra İstanbul'un doğalgaz dağıtımı da özelleştirilecek. 5 milyar metreküp doğalgaz satışı ve 5.1 milyon abonesiyle Türkiye'nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan İGDAŞ, firmalara 10 yıl kazanç garantisi sağlanarak ihaleye çıkarılacak.

Haberin Devamı

Faturalara yansıyan doğalgaz fiyatı, diğer kalemlerde değişiklik yapılmaması halinde metreküp başına 2 kuruşa yakın artacak.

Hükümet, doğalgaz yasasında değişiklik öngören tasarıyı Meclis'e gönderdi.Tasarı, İGDAŞ özelleştirmesine yönelik hükümler de içeriyor. Tasarıya göre; İGDAŞ'nı özelleştirme işlemlerini, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yürütecek.

Elde edilecek gelirden önce, Hazine'nin garantör olduğu kredilerden kaynaklı borçlar ödenecek. Kalan miktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılacak.

İGDAŞ'ın hisse satış sözleşmesinin imzalanmasından sonra 10 yıl boyunca metreküp başına 6.24 cent "birim hizmet amortisman bedeli", 1.48 cent de "taşıma bedeli" alınacak. İGDAŞ, halen doğalgaz faturalarında metreküp başına 12 kuruş "birim hizmet amortisman bedeli", 2.5 kuruş da "taşıma bedeli" alıyor. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa, bugünkü dolar kuruna göre "birim hizmet amortisman bedeli", 13.3 kuruşa, "taşıma bedeli" de 3.15 kuruşa yükselecek.

Haberin Devamı