Beden Sağlığı İğne tedavisiyle sağlıklı bacaklar (Varis tedavisinde son yöntemler)

İğne tedavisiyle sağlıklı bacaklar (Varis tedavisinde son yöntemler)

Paylaş
İğne tedavisiyle sağlıklı bacaklar (Varis tedavisinde son yöntemler)

Varisten uygulanan doğru tedavi yöntemleriyle kurtulmak mümkün. Bu yöntemlerden biri de iğne tedavisi. İğne tedavisi nedir, nasıl uygulanır? İşte bütün detaylar...

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren anlattı:

İğne tedavisi nedir?

Çoğunlukla kılcal varisleri tedavi etmek için kullanılan bir yöntem. Tıbbi adı skleroterapi’dir. Bu yöntemde genişlemiş, dejenere olmuş damar içine bazı özel solüsyonlar enjekte edilir. Damarın iç yüzeyi tahriş edilir. Daha sonra dışarıdan enjeksiyon sahasına baskı uygulanarak damarın kapanması sağlanır. İşe yaramaz hale gelmiş damar bir süre sonra vücut tarafından yok edilir. Kullanılan iğneler çok incedir.

Köpükle yapılan iğne tedavisinin farkı nedir?

Damarı kapatmak için kullanılan ilaçların havayla karıştırıp köpürtülmesidir. Genellikle biraz daha büyük çaplı damarlara uygulanır. Böylece kullanılan ilaç miktarının çok yüksek dozlara çıkması engellenir. Ayrıca damar üzerinde yaptığı tahriş daha fazla olduğu için daha başarılı sonuçlar alınır.

Kaç seans sürer?

Tedavi edilecek alanın genişliğine bağlı. Her seansta belli dozların üzerinde ilaç kullanmaktan sakınırız. Dolayısıyla seansın uzunluğu, kullanılan ilaç miktarıyla ilgili. 1 seansta tamamlanan tedaviler olabildiği gibi 8 -9 seans süren tedaviler de olur.



İşlem ağrılı mı?

İğne veya köpük tedavisi çok ince iğnelerle yapılır. Genellikle ağrılı olmaz. Her tedavinin olduğu gibi iğne tedavisinin de muhtemel yan etkileri var. Kaşıntı, alerji, enjeksiyon yerlerinde renk değişiklileri ve küçük yara oluşumları, damar iltihabı gibi yan etkiler olabilir. Ancak bunların görülme sıklığı çok düşüktür.

Tedavi sonrasında morluk şişlik olur mu?

Şişliğe pek rastlanmaz ama özellikle enjeksiyon yerlerinde küçük morluklar olabilir. Bunlar da kısa zamanda geçer.

Başarı oranı nedir?

Yüzeyel ve derin ana toplardamarlarda ciddi venöz yetmezlik varsa bunları tedavi etmeden başlanacak iğne tedavileri başarısızlıkla sonuçlanabilir. Her şeye rağmen iğne veya köpük tedavisi, uygun vakalarda emin ellerde yapıldığında çabuk uygulanabilen etkili ve başarılı bir yöntemdir.

Kılcal varislerde lazere mi iğneye mi öncelik verilmeli?

İğne tedavisine daima öncelik verilmeli. İğne tedavisinin yapılamadığı durumlarda ve çok ince kılcal varislerde iğne tedavisine alternatif olarak kullanılabilir. İğne tedavisiyle 1 seansta tedavi edilen alan genellikle lazerle yapılandan daha geniştir. Bununla birlikte iğne tedavisinde bir yan etki olarak görülebilen ‘matting’ dediğimiz yeni ince damar oluşumlarında lazer çok etkilidir. Lazer çeşitli damarsal lekelerin giderilmesinde etkindir. Lazer kullanıldıktan kısa süre sonra sonuç verir. İğne tedavilerine ise damarın yok olması belirli bir zaman alır.

İşlem ne kadar sürüyor?

İğne tedavisinin seansları genellikle yarım saat civarında sürer. Lazer tedavisinde de benzer sürelerden söz edilebilir.

Kılcal varisler ileride büyür mü?

Evet, kılcal varisler tedavi edilmezlerse ilerleyebilir.

YARIN: Varisler ne tür sorunlara yol açabilir?

Haberin Devamı