Siyaset İhbar yurt dışından
Paylaş
İhbar yurt dışından

Arınç'a suikast düzenleneceği iddiasıyla başlatılan operasyonun Ankara polisine yapılan bir ihbar telefonuyla gerçekleştiği ortaya çıktı

ARINÇ’A SUİKAST İDDİASI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Ankara Çukurambar’da evinin önünde şüpheli iki kişi yakalanmıştı. İki kişinin Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler’de görevli Albay E.B.Y. ile Binbaşı İ.G. olduğu öğrenilmişti. Genelkurmay’ın “Karargah’tan bilgi sızdıran askeri personeli takip ediyorladı” dediği iki subaya yönelik operasyon devlete ait en çok gizli bilgilerin saklandığı Seferberlik Tetkik Kurumu Başkanlığı’na sıçramıştı. Operasyonda bir albay ile binbaşının da yer aldığı 8 asker gözaltına alınmıştı.

POLİSE TELEFON

Bülent Arınç’a suikast düzenleneceği iddiasıyla başlatılan operasyonların Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bir ihbar telefonu ile başladığı ortaya çıktı. Telefonda, “İki araç Bülent Arınç’ın evinin bulunduğu sokakta dolaşıyor. Amaçları Arınç’a suikast düzenlemek” denildiği öğrenildi. Bu ihbar telefonu ile Albay E.B.Y. ile Binbaşı İ.G. Çukurambar’da yakalandı.

TÜRKİYE’DEN DEĞİL

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ihbarın yapıldığı telefon numarasının belirlenmesi için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) yazı yazdığı bildirildi. TİB’in gönderdiği yanıtta ihbarın geldiği telefon numarasının Türk Telekom sistemine dahil olmadığı belirtildi. TİB’in gönderdiği yazıya göre, aramanın yurt dışında bir aboneye ait olduğu belirtildi.

CEPLERE TAKİP

İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Çukurambar’da yakalanan albay ve binbaşı, polis ve savcılara, Genelkurmay’dan bilgi sızdıran bir askeri personeli takibe aldıklarına yönelik görev yazılarını gösterdi. Albay ve binbaşının ajandalarından bu görevi birlikte yürüttükleri subay, astsubay ve erlerin cep telefonları da çıktı. Bunun üzerine savcılık, albay ve binbaşı ile diğer askerler hakkında mahkemeden telefon dinleme kararı çıkarttı.

‘EVRAK YAKIYORUZ’

Babasıyla cep telefonundan yaptığı görüşmede, “Talimat üzerine evrak yakıyoruz” diyen S.T. adlı erin de bu şekilde dinlemeye takıldığı anlaşıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan, albay ve binbaşının HTS (telefon görüşmesi yaptıkları sırada nerelerde bulundukları) raporlarını alan savcılık, iki subayın son dönemde Çukurambar ve Cevizlidere’de yoğun olarak bulunduklarını da saptadı.

EVRAK TOPLANDI

Bu gelişmelerin ardından Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili, cuma günü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda arama için karar aldı. Özel yetkili 4 savcı, polislerle birlikte Bölge Başkanlığı’na gitti ve Çukurambar’da yakalanan albayla binbaşının bilgisayarlarının imajları (harddiskin kopyalanması) alındı. Bu iki subayla Bölge Başkanlığı’nda görevli diğer personelin çalıştıkları odalarda inceleme yapıldı ve soruşturmayla ilgili olabilecek evrak toplandı.

İZİN ‘ÜST’LERDEN

‘Çok gizli’ bilgilerin bulunduğu Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki kozmik odada gerçekleştirilen aramanın Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un geçen cumartesi yaptığı olağanüstü görüşmede de gündeme geldiği bildirildi. Mevzuata göre, ulusal güvenliği ilgilendiren konularda, belge ve bilgilerin bulunduğu bölümlerin belli talimatlarla açılabileceği bu görüşmede konuşuldu.

KIŞLADA 3’ÜNCÜ GÜN

Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda 25 Aralık gecesi başlatılan aramalar dünkü üçüncü gününde de sürdü. Soruşturmayı yürüten savcılara yine bir hakim eşlik ederken, polis, Arınç’ın evinin yakında yakalanan subayların kullandığı arabayı kiralayan şirketin yöneticilerini sorguladı. Gözaltına alınan ve aralarında 19 Aralık Cumartesi günü Arınç’ın sokağında yakalanan Albay E.Y.B. ile Binbaşı İ. G.’nin de bulunduğu 8 askerin gözaltı süresi ise bugün doluyor.

NE ARANIYOR?

Aramada, Bülent Arınç’a yönelik suikast iddialarını doğrulayacak bir çalışma olup olmadığı araştırılıyor. Suç konusu olmayan hiçbir belgenin dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Suç konusu olabilecek belgeler bulunursa, bunların dışarı çıkarılabilmesi için mahkemeden “el koyma” kararı istenecek. Öte yandan albay ve binbaşının bilgisayarlarından idari bir takım bilgiler dışında herhangi bir bilgi çıkmadığı öğrenildi.

2

Haberin Devamı