Gündem İhmâl üstüne ihmâl

İhmâl üstüne ihmâl

Paylaş
İhmâl üstüne ihmâl

Bilirkişi raporunda, gazın patlamasına yükleyici makinenin elektrik donanımının yol açtığı vurgulandı, ölen işçilerin çoğunda gaz maskesinin olmadığı belirtildi

36 sayfalık rapor

Haberin Devamı

Zonguldak’taki Karadon Maden Ocağı’nda 17 Mayıs’ta meydana gelen grizu patlamasında 30 madenci ölmüştü. 2 madencinin cesedinin hâlâ bulunamadığı patlamayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı.

Savcıya teslim edilen 36 sayfalık raporda, patlamaya neden olarak bir dizi ihmal sıralandı. Yükleyici makinenin elektrik donanımının uygun olmamasından dolayı alev sızdırmazlık özelliğini yitirdiği ve patlamaya yol açtığı belirtildi. Uzaktan gaz izleme sisteminin erken uyarı görevi yapmadığına da dikkat çekilen raporda ölen işçilerin çoğunda gaz maskesinin bulunmadığı belirtildi.

Piknik tüpü isteği

Taşeron sisteminin eleştirildiği raporda, ele geçirilen bir belgede, taşeron firma işçilerinin ocağa piknik tüpü sokmak istedikleri konusunda yükleniciye bilgilendirme yapıldığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Cesedi bulunamayan işçilerden Engin Düzcük’ün mesleğinin aşçılık olduğu da vurgulandı. Rapor doğrultusunda savcılık dün TTK ve Yapıtek’te görevli 13 kişiyi gözaltına aldı.

Mahkemeye sevk edilen 11 kişiden Yapıtek’in ortağı Halim Köse, Yapıtek proje sorumlusu Kadir İpek ile TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, TTK çalışanları Vedat Küçükbükücü, Mustafa Küçük ve Murat Taşçı tutuklandı.

DHA