Ekrem Sarısu İhraç edilmeyen memur, hizmet birleşmesiyle emekli olsa da emekli ikramiyesi alır
HABERİ PAYLAŞ

İhraç edilmeyen memur, hizmet birleşmesiyle emekli olsa da emekli ikramiyesi alır

Haberin Devamı

Soru: 11 Kasım 1967 doğumluyum. Bir kamu üniversitesinde yardımcı doçent kadrosunda çalışmaktayım. Emekliliğe esas ek göstergem 3600, kıdem ay/yılım 8/26, derecem 1/4’tür. SSK’ya bağlı olarak ilk işe girişim 11 Aralık 1989, işten çıkışım 31 Aralık 1989 ve araştırma görevlisi olarak bir kamu üniversitesine ilk atanma tarihim 5 Ocak 1990. Bu tarihten itibaren aralıksız olarak önce araştırma görevlisi, sonra da öğretim üyesi olarak kamu üniversitesinde çalışmaktayım. Bu bilgilere göre;

1) Ne zaman emekli olabilirim?

2) Emekli Sandığı’ndan önce SSK’ya 17 günlük bir prim ödemem bulunduğundan, emekli olurken emekli ikramiyesi alma hakkım ortadan kalkıyor mu? 3) Bugünün koşullarında, hangi tutarlarda emekli ikramiyesi ve emekli maaşına hak kazanırım? ● Ufuk B.

Cevap: Ufuk ismi hem erkek hem kadınlar tarafından kullanılıyor. Sorunuzu erkek olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz.

1) Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için; 25 tam fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi memuriyetten önce yapmışsanız, askerlik sürenizin bir ayını borçlanarak emekli olacağınız yaşı 51’e düşürebilirsiniz. Hizmet süreniz yeterli olduğundan, askerlik borçlanması yapmazsanız 52 yaşınızı dolduracağınız 11 Kasım 2019’da, bir ay askerlik borçlanması ile 51 yaşınızı dolduracağınız 11 Kasım 2018’de emekli olabilirsiniz.

2) Emekli olma şartlarını sağlayıp kendi isteğinizle emekli olursanız, hizmet birleşmesi emekli ikramiyesi almanıza mani olmaz, emekli ikramiyesi alırsınız. Ancak memuriyet ile ilgili suçlar nedeniyle görevinize son verilirse ve sonra emekli olursanız, emeklilik ikramiyenizi alamazsınız.

3) Bugün emekli olduğunuzu varsayarsak, vergi iadesi yerine verilen yüzde 4 ek ödeme dâhil 2709 lira emekli aylığı bağlanır. 90.847 lira emekli ikramiyesi alırsınız. Emekli olacağınız tarihe kadar oluşacak verilere göre bu tutarlar bir miktar değişir.

200 gün daha prim ödeyip 25 yılı dolduracaksınız

Soru: 13 Temmuz 1961 doğumluyum. 1 Ağustos 2001’de işe girdim. 4300 gün primim var. Halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? ● Nesrin BAŞ

Cevap: SSK’dan iki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 2700 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte. 2) 200 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 4500 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ağustos 2026’da.

Başlangıçtan sonraki askerlik emekli olma şartlarını değiştirmiyor

Soru: 25 Temmuz 1973 doğumluyum. SSK başlangıcım 1988. 7900 gün prim ödemem var. 1993-1995 arası 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olurum? ● Selim TURKOL

Cevap: Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinizden sonra olduğundan borçlanma emekli olma şartlarını değiştirmez. Ancak priminizi artırır. Priminiz de yeterli olduğundan askerlik borçlanmasına gerek yok. Priminiz yeterli olduğundan 1988’deki başlangıcınız 23 Mayıs’tan önceki bir tarihse 50, sonraki bir tarihse 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Annem Genel Sağlık Sigortalısı olmak zorunda mı?

Soru: Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) yaş sınırı var mı? Sigortası olmayan annemin kira geliri var. 80 yaşında. GSS’li olması gerekiyor mu? Gerekiyorsa aylık kaç lira prim ödeyecek? ● DURAK

Cevap: Genel Sağlık Sigortası’nda yaş sınırı yok. Annenizin genel sağlık sigortalısı olması zorunlu. Aylık 53 lira prim ödeyerek sağlık yardımı alacak.

EVLİ DEĞİLSENİZ BABANIZDAN AYLIK BAĞLATABİLİRSİNİZ

Soru: 1972 doğumluyum. Emekli Sandığı emeklisi babam 2001’de vefat etti. Sigorta başlangıcım 1991. Prim günlerim bitti. Şu an yaşı bekliyorum. Fakat son bir yıldır çalışmıyorum. Primlerimi dışarıdan ödedim. Ben babamın emekli aylığı için başvuruda bulunabilir miyim? Başvurabilirsem neler yapmam gerekiyor? ● Kadriye AKÇAY

Cevap: Evli değilseniz, sigortalı çalışmanız veya SSK’dan emekli olmanız, babanızdan dolayı Emekli Sadığı’ndan yetim aylığı almanıza mani değil. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik kurumu il veya merkez müdürlüğüne başvurmanız halinde, babanızdan yetim aylığı bağlatabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder