Ekonomi İhracatçı desteği yüzde 50 azaltıldı

İhracatçı desteği yüzde 50 azaltıldı

Paylaş
İhracatçı desteği yüzde 50 azaltıldı

İhracatçı desteği yüzde 50 azaltıldı

İhracatta devlet yardımları kapsamında yapılan destekleme ödemelerinin azami yıllık tutarları yüzde 50 oranında azaltıldı.
Çevre desteği uygulaması çerçevesinde analiz başına azami destek tutarı, 50 bin dolardan 25 bin dolara düşürüldü. Pazar araştırması desteği 30 bin dolardan 20 bin dolara, e-ticaret sitelerine üyelik giderlerine destek tutarı 20 bin dolardan 10 bin dolara indirildi. Eğitim ve danışmanlık yardımı kapsamında şirketlere verilen yıllık azami destek tutarı 50 bin dolardan 25 bin dolara, azami destek oranı ise yüzde 90’dan yüzde 70’e düşürüldü.
İhracatçıların danışmanlık şirketlerinden alacakları hizmetlere ilişkin yıllık azami destekleme tutarı 150 bin dolardan 50 bin dolara, azami destek oranı da yüzde 75’ten yüzde 50’ye indirildi.

Haberin Devamı

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun (PKKK), İhracatta Devlet Yardımları Kararı’na dayalı olarak çıkarılan bazı uygulama tebliğlerinde yaptığı değişikliklere ilişkin tebliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

PAZAR ARAŞTIRMASI DESTEĞİ’NDE AZALTMA

Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklik ile yurt dışına yönelik pazarlama stratejileri ve eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla DTM tarafından uygun görülen pazar araştırması hizmeti veren kurum ve/veya kuruluşlardan satın alacakları pazar araştırması raporları ve istatistikler vb.’ne ilişkin giderler ile bu kurum ve/veya kuruluşlara üyelik giderleri, şirketler için yüzde 50, SDŞ;ler için yüzde 60 oranında ödenmeye devam edecek. Ancak destekleme tutarı yıllık en fazla 30 bin dolardan 20 bin dolara indirildi.

Haberin Devamı

EĞİTİM VE DANIŞMANLIK YARDIMINDA İNDİRİM

Eğitim ve Danışmanlık Yardımı Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklik ile eğitim desteğinden yararlanılması için eğitim hizmeti alınacak kurumlar yeniden tanımlandı. Buna göre, "DTM tarafından yetkilendirilmiş ve tebliğ kapsamındaki konularla ilgili olarak eğitim veren şirketler" eğitimci olarak tanımlandı.
Önceden, bu kapsamda, "DTM tarafından yetkilendirilmiş ve tebliğ kapsamındaki konularla ilgili olarak eğitim veren İGEME, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, üniversiteler, il ticaret ve/veya sanayi odaları, diğer mesleki kuruluşlar, sektörel dernekler ile bunların üst kuruluşları veya şirketleri" eğitimci kabul ediliyordu.

Eğitim ve danışmanlık yardımı kapsamında şirketlere verilen yıllık azami destek tutarı 50 bin dolardan 25 bin dolara, azami destek oranı ise yüzde 90’dan yüzde 70’e düşürüldü.