Dünya IKBY'deki referandumda sandıklar kapandı. İşte ilk referandum sonuçları

IKBY'deki referandumda sandıklar kapandı. İşte ilk referandum sonuçları

Paylaş
IKBY'deki referandumda sandıklar kapandı. İşte ilk referandum sonuçları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı tartışmalı referandumunda oy kullanma süresinin dolduğu ve sandıkların kapandığı belirtildi. Komisyon sözcüsü Sirvan Zirari, referanduma katılım oranının yüzde 72 olduğunu ileri sürerek, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını söyledi

Irak Federal Mahkemesi'nin anayasaya aykırı bularak durdurma kararı verdiği referandum süresi bir saat uzatıldıktan sonra yerel saatle 19:00'da bitti.

Tartışmalı referandumun tek taraflı olmasından ötürü Kürtlerin yüksek bir katılım gösterdiği gözlemlenirken, Türkmen ve Arapların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde ise katılımın az olduğu tespit edildi.


SONUÇLAR 3 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Sirvan Zirari, referanduma katılım oranının yüzde 72 olduğunu ileri sürerek, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını belirtti.

3 MİLYON 305 BİN KİŞİ KATILDI


Zirari, Erbil’deki komisyon merkezinde yaptığı basın açıklamasında, "Referanduma katılıp oy kullanan seçmenlerin sayısı 3 milyon 305 bin kişi olarak kaydedildi. Bu da toplam kayıtlı seçmen sayısının yüzde 72’sine tekabül ediyor." dedi.

Sonuçların 72 saat içinde açıklanacağını belirten Zirari, medyada yer alan verilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Türkmen ve Arapların boykot ettiği referandum için Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük vilayeti, Salahaddin’in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala’nın Hanekin ilçesi ile Celavla ve Karatepe kasabalarında sandık kuruldu.

İLK SONUÇLAR GELMEYE BAŞLADI


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'ye yakın haber sitesinin iddiasına göre seçime katılım yüzde 78 oldu. 22.20 itibariyle 138 bin 585 seçmenin oyu sayıldı ve sandıktan yüzde 97.08 evet, yüzde 2.92 hayır çıktı.

Referandumda ilk sonuçlar açıklanmaya başladı.

Mesut Barzani'ye yakın haber sitesinin iddiasına göre Kuzey Irak'taki referandumda katılım oranı yüzde 78'in üzerine çıktı.


İŞTE İLK SANDIK SONUÇLARI:

Seçmen sayısı: 138.585

Evet: %97.8

Hayır: 2.92


Şehirlere göre katılım oranları şöyle:

Erbil: %86

Duhok: %90

Kerkük: %78.77

Ninova Ovası: %86

Hanekin: %92

Akre: %94

Gulala: %78

Zaho: %94

Karatepe: %62

Cebare: %76

Soran: %86

Mahmur: %87.3

Amediye: %89

Çoman: %91

Mergesor: %98

Rewanduz: %90

KERKÜK'TE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI


Kerkük Valiliği, referandumda oy verme işleminin son bulmasından sonra kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

12 BİN NOKTADA OY KULLANILDI


7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi tamamlandı.

İSRAİL DESTEK VERİYOR


Bağımsızlık referandumuna açıkça destek veren tek ülke ise İsrail. Referanduma karşı ilk somut hamle ise İran'dan gelmişti. İran, Kuzey Irak'a uçuşları durdurdu, hava sahasını bölgesel yönetimin uçaklarına kapattığını duyurdu.


Irak Meclis Başkanı'ndan IKBY'nin referandum kararı açıklaması


NEÇİRVAN BARZANİ: ASLA TÜRK’E TEHDİT DEĞİL


IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, anayasaya aykırı kabul edilen referandumun asla Türkiye’ye bir tehdit niteliğinde olmadığını iddia etti. Barzani şunları söyledi: “IKBY’de yapılan referandum asla Türkiye’ye tehdit niteliğinde değildir. Bunun yanında hiçbir komşu ülkenin güvenliğini bozacak bir tehdit faktörü olmadık. Kürt bölgesinin temennisi, neden böylesi bir kararın alındığını Türkiye’nin anlamasıdır. Referandum, 26 Eylül’de bağımsız Kürdistan ilanı değildir. Bu süreçte halkımız, bağımsızlık konusunda fikrini beyan edecek. Tüm meseleleri diyalog yoluyla Bağdat’la masaya yatırıp çözmek istiyoruz. Bu konuya ilişkin (Türkiye’nin) daha sakin bir şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz. Türkiye, bunu kendisine bir tehdit olarak görmemeli çünkü biz hiç kimseye tehdit değiliz.”


İBADİ: SONUÇLARI TANIMAYACAĞIZ


Irak Başbakanı Haydar el-İbadi konuya ilişkin şunları söyledi: Referandumun yapılması büyük riskti. Bu, Federal Mahkemenin kararına rağmen yapıldı. Anayasal değil ve sonuçlarını tanımayacağız.

Merkezi yönetimin referandum ihlaliyle ilgili yeni adımlar atacağını aktaran İbadi, "Maalesef ki referandum, mezhepçi ve etnik temelli duyguları harekete geçirdi. Buna rağmen Kürt vatandaşlarımızın güvenliğinden vazgeçmeyeceğiz ancak referandumun sorumlularından da hesap soracağız. Onlara yönelik tedbirlerimizi daha da artıracağız. IKBY'de de tüm federal yetkilerimizi kullanacağız ve oradaki vatandaşların güvenliğini sağlayacağız. IKBY denetimindeki üç vilayet ve tartışmalı bölgelerdeki vatandaşlardan referandum sırasında çok sayıda şaibe, zorla oy kullandırma ve tehcir ettirme şikayetleri aldık. Tartışmalı bölgeler de anayasa yoluyla çözülene kadar merkezi yönetime geri dönmek zorunda. Irkçı ve mezhepçi devletin kurulmasını kabul etmeyiz. " şeklinde konuştu.

Haberin Devamı