Ekonomi İki devden 15 milyar dolarlık anlaşma

İki devden 15 milyar dolarlık anlaşma

Paylaş
İki devden 15 milyar dolarlık anlaşma

Dünyanın en büyük ihracatçı ülkeleri Çin ve Almanya 15 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. İki ülke ticaret hacmini beş yılda 284 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor

Çin ve Almanya, 15 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı

Ticari anlaşmalar, Berlin'i ziyaret eden Çin Başbakanı Wen Ciabao'nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeden sonra imzalandı.

Wen ve Merkel, iki ülke arasındaki ticaret hacmini beş yıl için 200 milyar Euro'ya (284 milyar dolar) çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Almanya halihazırda Çin'in Avrupa Birliği içindeki en büyük ticari ortağı. Çin ve Almanya dünyanın en büyük ihracatçıları.

Wen, görüşmelerinin ağırlık noktasını ticaret hacminin genişletilmesinin oluşturduğunu belirtti. Geçen yılki ticaret hacmi 130 milyar Euro'yu aşmıştı.

İmzalanan anlaşmalar kapsamında Çin 7,5 milyar dolar karşılığında 88 adet Airbus A320 uçağı da alacak.

'Avrupa'ya yardım eli'Çin Başbakanı Wen Ciabao'nun ziyareti, bölgede birçok ülkenin ağır bir mali krizle mücadele ettiği bir döneme rastladı.

Haberin Devamı

Yunanistan gibi borçlarını ödeyemeyen bazı ülkeler kamu maliyesini yeniden yapılandırırken, Çin yardım teklifinde bulundu.

Wen, "Çin farklı zamanlarda Avrupa'ya desteğini ifade etmiştir. Başka bir deyişle, ne zaman zora düşerse biz uzaklardan yardım elimizi uzatacağız" dedi.

Bununla birlikte Çin Başbakanı, satın alabilecekleri borçların miktarı ve hangi ülkenin borçlarıyla ilgilenebilecekleri konusunda bilgi vermedi, "İhtiyaca göre kesinlikle bir miktar borç satın alacağız" dedi.

Çin'in 3 trilyon dolardan fazla döviz rezervinin bulunduğu belirtiliyor.

(BBC TÜRKÇE)