Tamer Heper İki kanuna aykırı
HABERİ PAYLAŞ

İki kanuna aykırı

Bir kooperatife üyeyim. Dairelerimizi aldık, artık kooperatif tasfiye edilecek ama bir üyenin borcu var bu nedenle tasfiye olamıyor. Acaba bunun tahsili nasıl olur? Tahsili için gereken masrafı kim öder? Y.Y.

Kooperatifler ortaklarına dairelerini dağıttıktan sonra tasfiye olunmalıdır.Tasfiye sürecinde kooperatifin ünvanı da değişir, ünvanının başına “tasfiye halinde” ibaresi konulur. Bu durumda herkes bilir ki bu kooperatif tasfiye halindedir. Sizinki bu ünvanı aldı mı? Sonra borcu olan sadece bir kişi ise mesele çok da zor değildir aleyhine icra takibi yapılır, takip kesinleşir, haciz yolu ile alacak alınır. Üstelik elinde hazır tapulu dairesi vardır. Masrafları da kendisinden alınır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak bana öyle geliyor ki sizin kooperatifin yönetimi tasfiyeye pek sıcak bakmıyor. Onun için bu borçlu bir kişiyi bahane ediyor. Çünkü görüyorum ki son yıllarda kooperatifler tasfiyeyi tercih etmiyor, yaptığı siteyi yönetmeye de soyunuyor. Galiba sizinki de öyle. Hatta çoğu işletme kooperatifine dönüşmeyi çözüm olarak görüyor. Oysa (bazılarının kabulünün aksine) benim ısrarla savunduğum bir husus var. Bir işletme kooperatifi bir yönetim kooperatifine dönüşemez. Yani münhasıran site yönetmek için kooperatif kurulamaz. Bu kuruluş Kooperatifler Kanunu’nun 1’inci maddesine tamamen aykırıdır. İşletme kooperatifi ancak kooperatifin elinde kalan gayrimenkulleri yönetmek için kurulur. Neticede amacına uygun olarak bunlar da elinden çıkar ve tasfiye olur. Ancak şimdilerde yönetim şirketleri gibi işletme kooperatiflerinin kurulduğunu ve malı mülkü olmadığı halde siteleri yönettiğini görüyoruz ki bu hem Kooperatifler Kanunu’na hem de Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırıdır.

Endişe etmeyin

Bir işyerinde kiracıyım, dükkan sahibi işyerini kiralarken benden teminat aldı, ancak işyerini sonradan satmış. Eski malikten teminatın ne olduğunu sorduğumda, yeni malike devrettiğini söyledi. Buna rağmen yeni malik benden teminat istiyor. Ne yapmalıyım? O.O.

Kira sözleşmesi yapılırken kiracıdan teminat alınabilir. Bu sistem artık yerleşti. Ancak malik değiştiğinde özellikle sizin durumunuzda olan biri için, yani teminatın yeni malike devredildiği hallerde yapacağınız herhangi bir şey yoktur. Yeni malik her türlü hak ve vecibesi ile birlikte bir gayrimenkulü satın alır, dolayısı ile kira sözleşmesi de devralınır ve aynı şartlarla devam eder. Dolayısı ile sizin sözleşmenizde ne varsa artık yeni malik için de geçerlidir. Yani ödeyeceğiniz bir şey yok. Hatta teminat olmadan eski malikle sözleşme yapsaydınız da yeni malik bu hali ile devralsaydı, yeni malik sözleşme sürerken sizden teminat isteyemeyecekti. Endişe edecek bir durum yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder