Tamer Heper İki sene var
HABERİ PAYLAŞ

İki sene var

Haberin Devamı

Beş ortaklı bir arsamız var. Ortaklardan biri hissesini bir müteahhide satmış. Müteahhit de buraya inşaat yapmak için bizimle masaya oturdu ama anlaşamadık. “O halde ben de izale-i şuyu davası açarım” diyor. “Bu payın satışından haberimiz olmadı, biz seni dava ederiz dedik” o da “İki sene geçti dava edemezsiniz” diyor. Şimdi izale-i şuyu davası açılması halinde biz arsayı satamaz mıyız? ● E.H.

Önce şu ‘iki sene geçti’ hadisesi nedir onu anlatayım. Ortaklardan biri hissesini üçüncü kişiye satarsa diğer ortakların bir öncelikli alım hakkı var. Satın alan kimse diğer ortaklara noterden bir ihtar gönderir, yeni hissedar olduğunu bildirir, eski ortaklar üç ay içinde öncelikli alım hakkını kullanırsa mahkeme davaya bakar. Şayet üç ay içinde bu hakkı kullanan çıkmaz ise satış kesinleşir. Kanun bu süreyi de iki sene ile sınırlamış. Yani satın alma tarihi üzerinden iki sene geçerse artık öncelikli alım hakkı kullanılamıyor. Ancak bu iki senelik sürenin yasaya hataen girdiği kanaatindeyim ve zaman zaman bunun hatasının nerede olduğunu açıkladım. Bir kere daha tekrar edeyim.

Hukuk mantığı kabul etmez

Yasada aslolan ve her olaya tatbik edilen bir kural var. İyi niyet kuralı. Herkes haklarını kullanırken iyi niyet kurallarına uymak zorundadır. Olayınızda ise yeni ortak diğer ortaklara durumu bildirme mecburiyetinde iken iki sene oyalanıp durumu bildirmediği yani iyi niyetli olmadığı bir durumda karşısındakinin öncelikli alım hakkını bertaraf etmektedir. Bunu hukuk mantığı kabul etmez, benim mantığım da kabul etmiyor. İşte sizin olayınızda ileri sürülen durum bu. Yani müteahhit size bildirim görevini yerine getirmedi ama şimdi haklı çıktı. Bu adil mi? Değil ama yasa böyle. Benim önerim, müteahhidin hisse satın aldığı tarihi tapudan öğrenmeniz. Belki henüz iki senelik süre dolmamıştır. Siz söylenene bakmayın resmi kayıtlara bakın ve bir meslektaşımla işbirliği yapın. Ortaklığın giderilmesi davası henüz açılmamış, isterseniz siz de payınızı satabilirsiniz ama böyle hisseli satış gerçek değerini bulmaz, ona göre iyi düşünün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder