Tamer Heper İki taraf risk alıyor
HABERİ PAYLAŞ

İki taraf risk alıyor

Haberin Devamı

Ben çok sık araç kiralıyorum. Firmalar kiralama yaparken önüme açık senet koyup imzalattırıyor. Bunların hükmü var mı? U.A.

Okuyucumun anlattığı husus iki taraflı risk yaratan bir husustur. Önce okuyucumun riski: Ellerinde özellikle rakam hanesi boş bırakılarak imzalanmış bir bono sonradan istenilen rakam yazılarak doldurulmak sureti ile kullanılabilir. Bu rakam hanesini denetleme imkanı yok. Üstelik karşınızdaki kişinin ne derece güvenli olduğunu bilme imkanınız da yok.

[[HAFTAYA]]

Bu nedenle boş imzalanmış bono bırakmak veya kredi kartı bilgilerini vermek mahzurlu. Peki kiralayanın riski ne? Böyle bir durumda kiralayan da risk altında. Şöyle: Bir yere sadece imzanızı atıp boş bono bıraktığınızda, bu hali ile bu belge bono değildir. Düz beyaz kağıttır. Bono haline dönüşmesi için kanunda aranan şartların üzerinde yazılı olması şarttır. Kiralayan bunu kullanmak istediğinde bu boşlukları kendisi dolduracaktır. Bu halde de bono vasfında olmayan bir kağıda bono vasfı kazandıracaktır ki bu sahtecilik suçunu oluşturur. Sahtecilik suçunun cezası da hapistir. İşte kiralayan da hapis cezasını gerektiren bir suç işlemektedir ki bundan daha büyük risk olabilir mi? Oto kiralaması yapanlar özellikle karşılarına çıkacak bir trafik cezasını karşılamak için bu riske girmektedirler ki bence her iki taraf da bu riski taşımayacak bir çözüm bulmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder