Ekonomi İki yılda 50 ülke cazibesini yitirdi

İki yılda 50 ülke cazibesini yitirdi

Paylaş
İki yılda 50 ülke cazibesini yitirdi

İSMMMO, Türkiye'ninnotunu artırankredi derecelendirme kuruluşlarının küresel kriz dönemindeki kararlarını inceledi. Buna göre, krizin etkili olduğu son iki yılda 50'den fazla ülkenin kredi notu düştü

NOTLARI DÜŞÜRÜLDÜ

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), kredi derecelendirme kuruluşlarının son 5 yıllık verilerini inceleyerek ‘Ülkelerin Kriz Karnesi’ başlıklı bir rapor hazırladı. Rapora göre, küresel krizin etkin olduğu son iki yılda 50’den fazla ülkenin notu düşürüldü, birçoğu ‘güvenle yatırım yapılabilir’ olmaktan çıkıp ‘riskli’ kategorisine dahil edildi. Türkiye’nin son aylarda iki kuruluş tarafından yeniden yükseltilen notu ise bir türlü kendine denk ekonomilerin seviyesine çıkamadı.

KRİZDEN ÖNCE SAYI 13’TÜ

Rapora göre, küresel yatırımcılar için bir ‘alt küme’ye inen ülke sayısı krizden önceki üç yılda 13 ile sınırlıydı ancak son iki yılda 50’yi geçti. Bu ülkeler ‘en güvenli ekonomi’ sayılan ‘AAA, AA ve A’ notlarından, yatırımın daha riskli görüldüğü ya da tavsiye edilmediği ‘BBB, BB, BB- ve B’ kategorilerine indi. 2004’ün ‘güvenli’ ekonomileri İrlanda, İtalya, San Marino, İzlanda, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Yunanistan gibi ülkelerin son notları ‘riski büyük’ seviyesine geriledi.

TÜRKİYE'YE SİYASET KAYBETTİRİYOR

Son beş yılda Türkiye’nin performansında ivme yukarı doğru olsa da gelişmekte olan birçok ülkeye göre Türkiye’nin kredi notu istenen seviyede değil. Uluslararası alanda Türkiye ile aynı kategorideki diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin notunun en az BBB olması gerekiyor. Kredi kuruluşları, Türkiye’nin notunun düşüklüğünü siyasi istikrarsızlığa bağlıyor. Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ olması için Fitch’te 1, S&P’de 3, Moody’s’de 2 not artışına ihtiyacı bulunuyor.

KRİZDE BAŞARAN ÜÇLÜ

Küresel krizde notunu artıran ülkeler kategorisinde, B kategorisinden A kategorisine çıkan 3 ülke gözleniyor. Bu ülkeler, Malezya, Polonya ve Slovakya olarak sıralanırken, ciddi not artışı gösteren bir diğer ülke Brezilya oldu. Beş yıllık sürede notunu artıran toplam 27 ülke bulunuyor. Türkiye ise hem beş yıllık hem de iki yıllık kategorilerde notunu artıran ülkeler arasında bulunuyor.

2

Haberin Devamı